Tijdens het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Hallum werd afgelopen weekend een cruciale fout gemaakt. Door een nog met dranghekken afgesloten afslag verloor koploper Crispijn Ariëns zijn kansen op een derde nationale titel op rij. De KNSB en organisatie van het ONK trekken het boetekleed aan.

"Dit is onherstelbaar, de organisatie is er echt kapot van", vertelt Eduard Vinke, die vanuit de KNSB als sectielid verantwoordelijk was tijdens de wedstrijd die voor de 31e keer in Hallum werd georganiseerd. "Ze weten als geen ander hoe het moet, dit is een nachtmerrie voor de organisatie."

Het ONK is dé afsluiting van het inlineseizoen, waarbij de marathonrijders het voor een laatste keer in het Friese landschap tegen elkaar opnemen. Voor de heren staat er iedere zomer een koers over 100 kilometer te wachten. Na drie grote ronden van 30 kilometer worden de skeeleraars tijdens de klassieker normaal gesproken een kleinere lokale ronde ingestuurd om de laatste tien kilometer af te leggen.

Noodgedwongen
Maar op het moment dat Ariëns zaterdag die afslag als eerste wilde nemen, was deze nog afgesloten met dranghekken en een aantal geparkeerde politiemotoren. Hij nam (noodgedwongen) de verkeerde afslag, moest omkeren en verloor daarbij nagenoeg zijn voorsprong van een halve minuut.

"Natuurlijk zijn er draaiboeken doorgenomen en is er uitvoerig besproken wanneer we de plaatselijke ronde in zouden gaan. Maar als één vrijwilliger niet de hekken openzet, is dat een menselijke en cruciale fout", vervolgt Vinke. De paniek die ontstond bij de verantwoordelijke partij was nauwelijks te overzien. "Je hoort de speaker zeggen dat het mis gaat. Dat is het ergste scenario dat je je kunt bedenken."

De hoop op een goede afloop, waarbij Ariëns de kleine voorsprong die hij nog overhad zou vasthouden, vervloog in de slotronden. De man van Team Okay Fashion & Jeans werd bijgehaald door ploeggenoot Sjoerd den Hertog en Gerwin Smit, die respectievelijk eerste en tweede werden. Ariëns finishte als derde. "Zo'n jongen werkt hier maanden naartoe. Hij ging hier voor zijn derde titel en dat was ook zeker gelukt als wij geen fout hadden gemaakt. Als eindverantwoordelijke van de KNSB steek ik een hand in eigen boezem, dit had nooit mogen gebeuren. Hier bestaan geen pleisters voor. Daar kunnen we Crispijn en zijn begeleiding alleen maar een oprecht excuus voor aanbieden."

Excuus
Een officieel excuus is dan ook inmiddels gemaakt aan het adres van Ariëns door de plaatselijke organisator Bram Buruma. "De uitslag kunnen we niet terugdraaien. Wij hebben geen straftijd bijvoorbeeld, zoals in de motorsport. We waarderen het enorm dat Crispijn als groot sportman zaterdag toch op het podium kwam voor de derde plek. Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben."

Dat een fout als deze niet weer gemaakt mag worden, daar zijn alle partijen het over eens. "We zullen nog scherper moeten zijn. Misschien moet er wel een vast jurylid op zo'n plek komen te staan. We zullen er in ieder geval alles aan doen om dit in het vervolg te voorkomen."

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 11 sep 2018 om 15:29