De jubileumcommissie van IJsclub Vooruitgang heeft afgelopen weekend besloten om de tijdelijke ijsbaan ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum uit te stellen. Het evenement wordt verplaatst van oktober naar februari.

"Toen we eind januari begonnen met de organisatie van de 400 van Ammerstol wisten we dat het een enorme klus zou worden. We hebben steeds het goede gevoel gehad, maar de tijd is onze grote vijand gebleken", vertelt Bert Timmerman, voorzitter van de jubileumcommissie. "De betrokkenheid in de regio is enorm en we krijgen ongelofelijk veel support, maar het benaderen en maken van afspraken met bedrijven is gewoon tijdrovend. Daarbij komt dat in de zomervakantie de boel zo goed als stil lag en er veel tijd is verloren."

Ook kreeg de organisatie te kampen met enkele logistieke tegenvallers. "Het vergunningstraject kon pas worden ingezet op het moment dat er geschikte parkeergelegenheid zou zijn", vervolgt Timmerman. "Er wordt een grote toeloop van bezoekers verwacht en het is van groot belang om de verkeers- en parkeerstroom goed te organiseren, zowel voor de bezoekers als voor de bewoners. Er is een erkend verkeersbureau in de arm genomen, maar de parkeerfaciliteit zelf was uiteraard een eerste noodzaak. Die faciliteit is er inmiddels, maar het is nu te kort dag om de verdere logistieke organisatie op tijd te realiseren."

Ammerstol zou eind oktober de tweede wedstrijd in de mass startcompetitie organiseren, maar die gaat nu niet door in het Zuid-Hollandse dorp. De KNSB is aan het onderzoeken om deze koers in hetzelfde weekend op een andere baan plaats te laten vinden. "Dat we die wedstrijd niet meer hebben is helaas het enige negatieve van het uitstel, maar alle andere argumenten wogen zwaarder", aldus Timmerman.

Wijs besluit
Het organisatiebureau waarmee de ijsvereniging samenwerkt, noemt het een moeilijke maar wijze beslissing. "Dat de 400 van Ammerstol er gaat komen staat vast, we hebben nog eens vijf maanden extra om er een nog mooier evenement van te maken", zegt Remko van der Hammen. "Het draagvlak in de regio voor het evenement is heel groot, dat merken we aan de reacties op social media, de interesse in de rittenkaarten en abonnementen, maar ook op straat. Het leeft onder de mensen."

De ambitie van IJsclub Vooruitgang is onveranderd. "Wij willen nog steeds een jubileumevenement voor al onze leden organiseren en daarnaast voor alle schaatsfans in Nederland. Wie A zegt, moet ook B zeggen", aldus erelid Jan den Ouden. "We hebben een prachtig plan liggen en dat geven we niet zomaar op."

Na Rotterdam en Amsterdam is Ammerstol de derde plaats in Nederland waar zo'n tijdelijke 400-meterbaan wordt neergelegd. De 400 van Ammerstol zal geopend zijn van woensdag 13 februari tot en met zondag 10 maart 2019.