Tickets
Shop
Nieuws 03 sep 2018

Hoe plaatsen de shorttrackers zich voor de World Cups en titeltoernooien?

De Selectiecommissie Shorttrack (SCST) heeft maandag de selectieprocedure voor het seizoen 2018/2019 bekend gemaakt. De Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) van bondscoach Jeroen Otter en andere rijders moeten zich vanaf oktober zien te plaatsen voor de zes wereldbekerwedstrijden en titeltoernooien.

Foto : Soenar Chamid

Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Sjinkie Knegt zijn al zeker van een plek voor World Cup 1 en 2 begin november in Noord-Amerika. Zij zijn startgerechtigd op de afstanden waar ze een individuele olympische medailles hebben behaald. De andere rijders zullen zich half oktober moeten bewijzen op de International Invitation Cup in Heerenveen.

De winnaar van een individuele afstand op de Invitation Cup plaatst zich voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden. Overige deelnemers komen uit de NTS, met een mogelijke aanvulling van een rijder buiten de nationale ploeg. De selectie voor de twee confrontaties in Azië geschied op basis van de resultaten in Calgary en Salt Lake City en aanwijsplekken.

Hoogtepunten
Direct na de jaarwisseling volgt het KPN NK Shorttrack, een belangrijke krachtmeting voor plaatsing voor de Europese en wereldkampioenschappen en de laatste twee World Cups. In het naolympisch jaar vormen de twee titeltoernooien het hoogtepunt van het seizoen.

Van 11 tot 13 januari zullen de Nederlanders op het EK in Dordrecht voor eigen publiek voor de medailles willen rijden. Twee maanden later wordt het wereldkampioenschap verreden in Sofia. Op het EK mag Nederland op de individuele afstanden aantreden met drie dames en drie heren, voor het WK is er een startplek minder bij de heren.

Nationale selectie
De voornaamste kandidaten die in aanmerking komen voor de grote toernooien komen wederom uit de selectie van bondscoach Jeroen Otter. De selectie kent komend seizoen een aantal nieuwe namen, nadat Freek van der Wart en Jorien ter Mors afscheid namen van de sport. Ook Mark Prinsen en Adwin Snellink verlieten de ploeg.

De mannen die de ploeg komen versterken, zijn Friso Emons en Jasper Brunsmann, de regerend Nederlands kampioen op de 500 meter. Bij de dames is Avalon Aardoom, afgelopen seizoen al verrassend tweede op het NK, één van de nieuwe gezichten. De tweede aanwinst is Marijn Wiersma, die vorig jaar furore maakte door zich als 16-jarige bij de wereldbekerselectie te schaatsen.

Een overzicht van de wedstrijden vind je in de kalender.
Klik hier voor alle details over de selectieprocedure.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan