Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires heeft Merijn Scheperkamp brons veroverd. In de finale moest de 18-jarige Hilversummer na een valpartij genoegen nemen met een vierde plaats op de 500 meter, maar pakte daarmee wel genoeg punten voor een derde plek in het eindklassement. Marit van Beijnum eindigde op plaats elf.

500 meter kwartfinales
Marit van Beijnum kwam in actie in de derde kwartfinale. Nadat ze de eerste keer een valse start maakte, ging de Bennekomse er bij de tweede poging als een speer vandoor. Halverwege de race nam de Italiaanse Giorgia Valanzano buitenom de koppositie over. Van Beijnum verdedigde haar tweede plek daarna met verve. Op het oog leek het nog wel een close finish te zijn met Carolina Ferreira uit Portugal, maar met 50,023 om 50,149 drong Van Beijnum door tot de halve finale.

Bij de heren startte Merijn Scheperkamp in de laatste kwartfinale. In een sterke heat nam hij het op tegen Vincenzo Maiorca uit Italië, de Chinees Tao Chen en Gustavo Rodriguez uit Venezuela. Vanaf de start reed de Italiaan op kop en gaf deze positie niet meer weg. Scheperkamp bleef goed in zijn kielzog rijden en sloeg de aanvallen van Chen af.

Halve finale
Van Beijnum begon in de halve finale op de vierde startpositie en het lukte haar niet om naar voren te schuiven. Kuanchih Wang uit Taipei sloeg direct vanaf de start een gat en de rest kwam niet meer in haar buurt. Van Beijnum kwam als vierde over de streep.

In zijn halve finale zag Scheperkamp een concurrent vroegtijdig het veld verlaten. De Koreaan Jongjin Cheon, een van de favorieten, maakte een tweede valse start op deze afstand en werd gediskwalificeerd. Bij de tweede start pakte Maiorca wederom de leiding en Scheperkamp hield stand op plek twee. Gedurende de race hield hij de Argentijn Nahuel Schelling achter zich nauwlettend in de gaten en met een geweldige spagaatfinish verzekerde Scheperkamp zich van een finaleplaats.

Finale
In de eindstrijd om de medailles trof Scheperkamp de Colombiaan Jhony Andres Angulo Reina, Chiawei Chang uit Taipei en Maiorca. Het viertal schoot goed uit de startblokken en iedereen deed een poging om de leiding te nemen. In de bocht voor de bel van de laatste ronde raakte Scheperkamp betrokken bij een valpartij. Alleen Maiorca ontsnapte aan de crash en kon op zijn gemak doorrijden naar de finish. De drie anderen krabbelden gauw weer overeind en Scheperkamp kwam als vierde over de meet. De elf verdiende punten waren genoeg om de derde plaats te veroveren. Bij de dames eindigde Van Beijnum op plek elf met veertien punten.

Colombia pakte de gouden dubbel in het eindklassement. Met drie overwinningen zegevierde Gabriela Isabel Rueda Rueda bij de dames, voor de Française Honorine Barrault en Valanzano uit Italië. Bij de heren greep Angulo Reina de winst en Maiorca werd tweede.

Klik hier voor alle uitslagen.