In Buenos Aires zijn de Jeugd Olympische Spelen (YOG) begonnen voor Marit van Beijnum en Merijn Scheperkamp. Op de 1000 meter wist Scheperkamp zich te kwalificeren voor de eindstrijd waar hij vierde werd, Van Beijnum liep die net mis. Op de afvalkoers vielen beide rijders vroegtijdig af. Maandag staat de laatste afstand op het programma: de 500+D meter.

1000 meter
Aan de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië doen bij inlineskaten veertien heren en veertien dames mee. Op de 1000 meter verzekerden beide winnaars van de halve finales zich van een plek in de finale, die werd aangevuld met de zes tijdsnelsten.

Van Beijnum startte in de tweede halve finale vanaf plek drie, maar verloor na de eerste bocht drie plaatsen. Het lukte de 17-jarige rijdster vervolgens niet om weer wat posities te heroveren en ze kwam als zesde over de eindstreep. Deze race was sneller de eerste halve finale en de top vijf plaatste zich voor de finale. Op basis van haar tijd liep Van Beijnum net een kwalificatie mis. De nummers twee en drie van de eerste halve finale hadden een snellere tijd genoteerd.

Bij de heren vertrok Scheperkamp in de eerste halve finale eveneens vanaf de derde startpositie en schoof meteen een plekje op. De 18-jarige reed ook nog een ronde op kop maar zakte na een ruim genomen bocht naar plek vijf. In de eindsprint bleef hij net voor de Argentijn Nahuel Schelling, er moest een fotofinish aan te pas komen, en werd vierde. De winnaar van de tweede halve finale bleek langzamer dan de nummer zeven van de eerste finale waardoor alle rijders plus die winnaar door gingen naar de eindstrijd.

In een zinderende finale streed Scheperkamp hard voor een plek in de top drie, maar moest op de streep Jhony Andres Angulo Reina uit Colombia, Jongjin Cheon uit Zuid-Korea en Tao Chen uit China voor zich laten. De Nederlander begon het toernooi desondanks met een mooie vierde plaats. 

Afvalkoers
Op de afvalkoers konden beide rijders zich niet mengen in de strijd om de plekken een, twee en drie. In de race over 5000 meter had Van Beijnum het lastig, de sprintster moest als tweede afvaller het strijdtoneel verlaten en liep daarmee flink wat punten mis voor het eindklassement. Scheperkamp, winnaar van WK-brons op het deze afstand, hield het langer vol en ontsnapte een paar keer nipt aan een afvalling. Maar die krachtsinspanningen zorgden er uiteindelijk voor dat hij als achtste de koers verliet.

Per afstand worden punten verdeeld die meetellen voor het algemeen klassement. De winnaar verdient 14 punten, de nummer twee krijgt er dertien en zo verder tot één punt voor de laatste in de ranglijst. Maandag zal de 500+D meter de beslissing brengen en worden de medailles verdeeld. Op dit moment staat Van Beijnum twaalfde met zeven punten en Scheperkamp is terug te vinden op plaats vijf met 19 punten.

Klik hier voor alle uitslagen.