Voor het eerst staat het inlineskaten op het programma van de Jeugd Olympische Spelen (YOG) en Nederland vaardigt twee rijders af. Marit van Beijnum en Merijn Scheperkamp gaan vanaf zondag twee dagen achter elkaar strijden om de medailles.

Nadat zaterdag de officiële opening is in Buenos Aires start het toernooi voor de Nederlandse skeeleraars op zondag met de 1000 meter, gevolgd door de afvalkoers. Op maandag wordt het inlinetoernooi afgesloten met de 500 meter + D waarna het eindklassement wordt opgesteld en de medailles worden verdeeld. Scheperkamp, die op het WK in Nederland brons won op de afvalkoers en de relay, weet dat een medaille heel lastig gaat worden.

De jongeling verzekerde zich op basis van zijn goede prestaties bij het WK in juli van een startplek op de Jeugd Olympische Spelen. "Plaatsing voor de YOG was zeker een doel tijdens het WK", aldus de 18-jarige Hilversummer. "Voor het eerst met skeeleren op de Jeugd Spelen, daar kon ik alleen van dromen. Ik had het eerlijk gezegd niet zien aankomen."

Ook voor Van Beijnum was het toch een kleine verrassing dat ze naar de YOG mocht. Tijdens het WK eindigde ze als achtste in een klassement over drie afstanden en dat bleek genoeg om uitgezonden te worden. Voor de 17-jarige Bennekomse, die op dat WK als beste resultaat een vijfde plaats noteerde op de 100 meter, moet door de YOG het schaatsseizoen even uitgesteld worden. "Dat is wel een beetje gek, maar die knop zet je wel om. Als je zoiets mag meemaken, zeg je daar geen nee tegen."

Van Beijnum en Scheperkamp zullen de openingsceremonie overslaan, aangezien ze zondag al in actie komen.

De Jeugd Spelen worden uitgezonden op Olympic Channel. Het tijdschema, uitslagen en meer vind je hier.