Tickets
Shop
Nieuws 02 okt 2018

Directeur Thialf steekt hand in eigen boezem: 'IJskwaliteit wisselt soms te veel'

Topschaatsers balen de afgelopen weken van de wisselende kwaliteit van het ijs in Thialf. Marc Winters, de directeur van het ijsstadion, geeft toe dat de sporters een punt hebben. "Je ziet in het nieuwe Thialf dat de ijskwaliteit soms te veel wisselt", zegt Winters tegenover de NOS.

"Er zitten heel goede dagen tussen. Dat krijg ik ook teruggekoppeld van schaatsers en coaches. Maar het is te weinig constant op dit moment. Dat is jammer", aldus Winters. Het gebrek aan continuïteit baart hem zorgen. "Schaatsers testen dingen uit, nieuw materiaal. Als de ijskwaliteit verschilt per trainingsdag, dan kun je daar geen conclusies uit trekken. Maar ik heb alle vertrouwen dat het de komende weken beter gaat."

Op Twitter deelden rijders van LottoNL-Jumbo foto's van het ijs en vlekken op de ijzers van de schaatsen. "Ik weet niet WAT ze met het ijs in Thialf hebben gedaan", schreef Kjeld Nuis er vorige week bij. Hij deelde zijn bericht met de hashtag #snelnaarInzell. Zondag reist de ploeg af naar het Duitse bergdorpje voor een trainingskamp. 

Vandaag doet ook Douwe de Vries een duit in het zakje. "De maat is vol. We beginnen er elke keer weer over, maar we zien geen verbetering." De routinier doet een oproep aan de ijsmeester om expertise van elders te halen om de kwaliteit van het ijs te verbeteren. "Dit is Thialf onwaardig."

Volgens LottoNL-Jumbo, de ploeg van Nuis en De Vries, is de zuurgraad van het water aangepast. De pH-waarde zou terug zijn gegaan van zes naar vier en dat zou de vlekken op de buizen hebben veroorzaakt.

IJsmeester Beert Boomsma wilde vorige week niet kwijt wat hij precies met het ijs heeft gedaan. "Dat is een technisch verhaal. We zijn er constant mee bezig om het ijs op een beter niveau te krijgen en doen hiervoor constant testen. Dit keer is het misgegaan en dat vinden we heel vervelend. Inmiddels is het weer hersteld en we verwachten dat de schaatsers geen problemen meer zullen hebben.''


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan