Tickets
Shop
Nieuws 29 okt 2018

Sara van Vliet: 'Ik wil een heel grote worden'

De derde wedstrijd om de KPN Marathon Cup wordt op zaterdag verreden op De Vechtsebanen in Utrecht. Voor Sara van Vliet uit Soest, die is begonnen aan haar tweede jaar in het landelijk damespeloton, is dit een thuiswedstrijd.

"Vorig jaar had ik heel veel moeite met de overgang van de regiotop naar het landelijk peloton, maar dit jaar gaat het tot nu toe wel goed. Ik rijd de wedstrijden steady uit. Dat is natuurlijk nog niet top, daar ben ik me wel van bewust. De finales zijn zo intens. Als Irene Schouten aanzet, dan kan ik echt nog niet mee."

De 19-jarige rijdster van Team Forte – Van der Steen zit vol ambitie. "Ik wil een hele grote worden", lacht ze. "Ik ben nog lang geen topper, ik moet nog veel leren en veel ervaring opdoen. Ik heb nog even tijd nodig om echt goed te worden. Soms zit ik in de finale helemaal vooraan en dan knipper ik met mijn ogen en zit ik ineens weer helemaal achteraan. Daar kan ik echt van balen, dat vergt zoveel energie."

Stuk gaan
De eerste twee wedstrijden van het seizoen eindigden in een massasprint. Voor Utrecht heeft Van Vliet een ander scenario voor ogen. "Utrecht is best wel een zware baan, dus ik hoop dat het een leuke wedstrijd gaat worden. Als je in Heerenveen rijdt, blijft iedereen een beetje bij elkaar, omdat het heel erg hard gaat. Ik denk dat er wel kans is op een kopgroepje in Utrecht. En ik hoop natuurlijk dat ik goed ben."

Er is vaak kritiek op de wedstrijden van de vrouwen. Van Vliet heeft daar een duidelijke mening over. "Ik denk dat veel vrouwen een beetje bang zijn om moe te worden, om echt stuk te gaan. En ik denk dat vrouwen door het gebrek aan media-aandacht ook heel anders met het schaatsen omgaan. Mannen krijgen betaald om te schaatsen, vrouwen moeten vaak geld bijleggen, dat maakt toch dat het twee verschillende werelden zijn."

"Ik denk dat dat wel invloed heeft op de wedstrijden. Het niveauverschil tussen de regiotop en het damespeloton is ook groter dan het verschil tussen de beloften en de topdivisie. Als je in de regiotop goed bent, wil dat niet zeggen dat je ook landelijk goed meekan, die stap is echt heel groot."

Kunstacademie
Net als de meeste vrouwen uit het peloton, heeft ook Van Vliet heeft nog andere bezigheden naast het schaatsen. "Ik zit op de kunstacademie", klinkt het enthousiast. "Ik doe beeldende kunst, fine arts zeg maar, dus ik word echt opgeleid tot kunstenaar. Dit is mijn eerste jaar, dus ik ben nog maar net begonnen, maar het bevalt heel goed."

"De kunstwereld en de sportwereld zijn wel heel verschillend, het is soms net of ik in twee werelden leef. In de ene wereld ga je laat naar bed, sta je laat op en is het heel normaal om wat te roken en te drinken. In de andere wereld ga je vroeg slapen, sta je vroeg op en doe je er alles aan om gezond en fit te blijven. Ik vind het heel erg leuk op de academie, echt heel cool, maar het is soms wel lastig te combineren met sporten. Op school begrijpen ze niet altijd waarom ik soms ga trainen in plaats van schilderen."

Programma KPN Marathon Cup 3
17.00 uur: Regiotop dames - 50 ronden
17.45 uur: Beloften heren - 100 ronden
19.15 uur: Topdivisie dames - 80 ronden
20.30 uur: Topdivisie heren - 125 ronden


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan