Tickets
Shop
Nieuws 24 okt 2018

Opluchting bij Van Kerkhof: WADA trekt hoger beroep in

Foto : Sander Chamid

Bijna anderhalf jaar zat Yara van Kerkhof in spanning, maar nu hoeft ze zich geen zorgen meer te maken over de toekomst van haar shorttrackcarrière. Het wereldantidopingagentschap (WADA) heeft het hoger beroep bij sporttribunaal CAS omtrent haar afwijkende bloedwaarden ingetrokken, dat meldt de NOS.

Door een aangeboren hartafwijking heeft Van Kerkhof ook een afwijking in de doorbloeding van haar longen. Vooral bij lange vliegreizen en verblijf op hoogte zou dit zich manifesteren. De ISU had haar om uitleg gevraagd en was nadien overtuigd van haar onschuld. Toch legde het WADA de zaak eind april voor aan het CAS. Het wereldantidopingagentschap stelt nu dat een combinatie van factoren ten grondslag ligt aan de afwijkende waarden van Van Kerkhof.

Van Kerkhof is er altijd van overtuigd geweest dat de waarden het gevolg zijn van een aangeboren hartafwijking. Afgelopen zomer heeft ze alles uit de kast gehaald om een goed beeld te krijgen hoe haar lichaam precies reageert. Van onderzoeken op hoogte in Salt Lake City tot echo's in het AMC, vertelde Van Kerkhof begin deze maand: "Daarmee kunnen we aantonen dat mijn lijf niet doet wat er standaard gebeurt bij mensen. Dat het voor mij normaal is en niet afwijkend."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan