Tickets
Shop
Nieuws 15 okt 2018

Marathonpeloton start seizoen met meer rijders, meer kilometers, meer races

Met de traditionele openingswedstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam gaat zaterdag het marathonseizoen 2018/2019 van start. Het wordt een winter met meer wedstrijdkilometers, meer rijders in het peloton én de terugkeer van een meerdaagse wedstrijd: de Trachitol Trophy.

Foto : Soenar Chamid

Terwijl de temperaturen nog zomers zijn, staan de mannen en vrouwen van de lange adem alweer te trappelen voor hun eerste wedstrijd op het ijs. Bij de mannen verdedigt Sjoerd den Hertog zijn titel in de KPN Marathon Cup, Iris van der Stelt gaat haar best doen om in veertien wedstrijden het oranje leiderspak wederom te veroveren.

Het peloton biedt dit jaar weer plaats aan diverse buitenlanders. De Belg Bart Swings is intussen een vertrouwd gezicht, net als Daniel Niero en Francesca Lollobrigida uit Italië. Ook de Nieuw-Zeelander Peter Michael sluit deze winter aan, als aanwinst van Team Brokers Flexibles, een nieuwe formatie uit de stal van Edward van Dijk (Okay Fashion & Jeans). Vanuit Azië zijn meer schaatsers in aantocht, maar daarover wordt spoedig meer bekend.

Spannend wordt dit seizoen opnieuw de strijd tussen de mannen van Jillert Anema's Team Royal A-Ware (Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga, Bob de Vries, Evert Hoolwerf) en de grote uitdagers Okay Fashion & Jeans (Den Hertog, Michael, Crispijn Ariëns en Ingmar Berga) en AB Vakwerk (met Gary Hekman, Niero en Frank Vreugdenhil). Wie zal zaterdag de 47ste Jaap Eden-trofee wegkapen? Vorig jaar was de eerste dagzege van het seizoen voor Evert Hoolwerf, zijn derde op rij in Amsterdam.

Trachitol Trophy
Een nieuw hoogtepunt deze winter wordt de Trachitol Trophy, van 22 tot en met 25 november op de banen van achtereenvolgens Breda, Utrecht, Hoorn en Groningen. Zo keert de meerdaagse terug op de kalender. Herinner je de Greenery Six nog, waarin de klassementsleider rondreed in het befaamde spruitjespak? In Amsterdam wordt onthuld welk pak de lijstaanvoerder van de Trachitol Trophy straks krijgt.

Het mannenpeloton krijgt deze winter 2355 rondes van 400 meter voor de kiezen, waarvan de laatste worden verreden tijdens de finale van de KPN Marathon Cup op 2 maart 2019 in Leeuwarden. Ook staan weer zes wedstrijden op natuurijs (790 kilometer) op het programma, drie op de Oostenrijkse Weissensee en drie op het Zweedse zeeijs van Luleå. En zouden we weer wedstrijden op natuurijs in eigen land krijgen?

Vrouwen
Bij de vrouwen verdedigt Iris van der Stelt haar titel in de KPN Marathon Cup. De rijdster van team mkbasics.nl ontving deze week ook de prijs voor Marathonschaatsster van het Jaar 2017/2018. Komende winter krijgt ze voor beide titels geduchte concurrentie, onder anderen van haar eigen teamgenote Lisa van der Geest, maar natuurlijk ook van vrouwen als Carien Kleibeuker en Irene Schouten, Janneke Ensing en Manon Kamminga. En wat zullen de langebaners Yvonne Nauta en Melissa Wijfje presteren op de marathon?

De vrouwen rijden komend jaar 1530 ronden op kunstijs, waarvan de eerste 80 dus op de Jaap Edenbaan. Vorig jaar werd de openingswedstrijd in Amsterdam gewonnen door Lisa van der Geest, die Carien Kleibeuker en Elma de Vries te snel af was. Dat zal haar deze keer niet lukken, want Van der Geest staat vanwege een schorsing op 20 oktober langs de kant.

De marathon van Amsterdam te volgen via een livestream op schaatsen.nl/marathon. Op social media is meer over het marathonschaatsen te vinden via de hashtag #meermarathon.

Programma 20 oktober:
19.15 uur: vrouwen Topdivisie (80 ronden)
20.30 uur: mannen Topdivisie (125 ronden)
22.00 uur: beloften (100 ronden)


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan