In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan sprinter Dai Dai Ntab.

Bio
Naam: Dai Dai Ntab
Geboorteplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 17-08-1994
Ploeg: KNSB TeamNL Trainingsgroep
Bijzonder: Ntab heeft een Senegalese vader en een Nederlandse moeder. Hij werd twee keer Nederlands kampioen op de 500 meter en won al eens het wereldbekerklassement op de 500 meter. Afgelopen seizoen werd Ntab Nederlands kampioen sprint en nam daarmee 'revanche' op zijn teleurstellend verlopen olympisch kwalificatietoernooi (OKT), waar hij twee keer vals startte op de 500 meter.
Twitter: @daidaintab
Instagram: @daidaintab

Dilemma's
500 of 1000 meter
"De 500 meter natuurlijk! De 1000 meter begin ik wel steeds leuker te vinden omdat het elk jaar wat beter gaat, maar de 500 meter is core business. Bij de NK Afstanden ga ik altijd voor de 500 meter en een beetje voor de 1000 meter. Het is trouwens niet zo dat ik puur voor de 500 meter aan het trainen ben, maar ook voor de 1000 meter. Dat zal niet veranderen."

1x 500 meter of 2x 500 meter
"Oef, dat is een moeilijke. Ik denk dat één 500 meter wel het beste is. Mensen willen in het algemeen vaak een tweede kans, maar uiteindelijk moet je het in één keer goed doen. Normaal gesproken is mijn eerste race ook vaak beter dan de tweede en daarbij vind ik het veel mooier als het na één keer lukt. Ook denk ik dat het beter is voor televisiekijkers om er eentje te doen, zodat het meer spektakel geeft."

WK Sprint of WK Afstanden
"De WK Afstanden, ik wil namelijk heel graag de 500 meter een keer winnen. Vorig jaar mocht ik als Nederlands kampioen sprint als reserve mee naar het WK Sprint in Changchun. Een klassement rijden heeft ook wel wat, maar ik vind het mooi om meteen na de race te weten waar je aan toe bent."

Dit bericht bekijken op Instagram

Nederlands kampioen sprint 🏆

Een bericht gedeeld door Dai Dai (@daidaintab) op

WK-goud of olympisch goud
"Olympisch goud natuurlijk. Als ik een rijtje zou maken, staat olympisch goud bovenaan, gevolgd door wereldkampioen en wereldrecord. Niet dat wereldkampioen worden minder mooi is, maar de Spelen hebben gewoon iets magisch. Een wereldrecord rijden lijkt me ook gaaf, dat moet je zeker niet onderschatten."

Nederlands of Franse taal
"Ik vind de Franse taal wel heel mooi, maar ik beheers de Nederlandse taal beter. Ik ben tweetalig opgevoed, maar gebruik de Franse taal niet zo vaak meer. Alleen met m'n vader praat ik af en toe nog eens Frans. Of ik het vloeiend spreek? Ja, maar ik moet er wel een weekje weer inkomen. Ik begrijp sowieso alles, maar om het te spreken heb ik een aantal dagen nodig. De Franse taal heeft veel mooie woorden voor bepaalde situaties waar wij in Nederland geen woord voor hebben."

Amsterdam of Groningen
"Zolang ik topsporter ben, Groningen. Maar als ik klaar ben met schaatsen zou ik direct naar Amsterdam verhuizen. Ik heb daar de eerste acht jaar van mijn leven gewoond en heb altijd gezegd dat ik er ooit weer naartoe ga. De hele vibe is daar chiller en het is minder een studentenstad dan Groningen. In Amsterdam zie je van alles op straat rondlopen. Het is een multiculturele stad, dat trekt me wel. Bovendien woont er ook veel familie van me: m'n vader, m'n halfbroertje en zijn vriendin, m'n tante, m'n oma en m'n nichtje."

Op één honderdste goud missen of brons winnen
"Uhm, dan ga ik toch voor zilver. Als je brons wint, weet je dat je sowieso geen goud hebt kunnen winnen. Bij zilver kun je nog bedenken dat je goud had kunnen winnen."

Spreken of zwijgen
"Spreken. Ik ben wel iemand die het woord kan nemen, maar echt niet de hele tijd. In de ploeg ben ik ook wel aanwezig, maar de rest is ook niet op zijn mond gevallen hoor, haha."

Fotoshoot of documentaire
"Een fotoshoot, dat duurt minder lang. Vorig seizoen maakte Eurosport een documentaire van onze ploeg, maar daar ben je niet echt druk mee. Je doet je normale dingen en daar word je dan bij gefilmd. Ik vind het wel leuk om af en toe met een mooie foto in een blad te staan."

Spotify of radio
"Sowieso Spotify, al wissel ik het wel veel af. Als ik naar de training rijd, luister ik naar de radio. Ik vind het 's ochtends wel lekker als er iemand tegen me aanpraat en ik een beetje de actualiteit te horen krijg. Na de training zet ik een afspeellijstje aan. Wat ik dan luister? Van alles, op dit moment luister ik vooral Franstalige muziek, maar ik hou ook van R&B classics."

McDonalds of Kentucky Fried Chicken (KFC)
"Lastig... Vroeger zou ik sowieso KFC gezegd hebben, maar mijn vriendin houdt daar niet van. Ik eet heel graag kip, ben er niet vies van om lekker kip te schransen, haha. Ik kom er niet vaak hoor, maar soms als we terugrijden van een trainingskamp en we hebben geen belangrijke wedstrijd gaat er wel een burgertje in."

Litteken of tatoeage
"Mij is altijd geleerd: op een Ferrari plak je geen sticker. Waarom zou je dan wel iets op je lichaam plakken? Littekens heb ik al genoeg, dus ik kies ze allebei niet."

Boos, blij of verdrietig
"Met schaatsen zeg ik boos, maar in het dagelijks leven blij. Voor de start maak ik mezelf altijd boos en denk ik: niemand gaat mij pakken hier, het is mijn dag! Als je je boos maakt, ga je veel harder. Vanuit euforie ga je niet hard schaatsen."

Zomer of winter
"Zomer. Ik vind het lekker om als schaatser in de zomer te trainen. In de winter is het minder lekker weer, maar doe je wat je leuk vindt en dan zit je toch binnen. Die combi vind ik perfect. Een skivakantie na het seizoen staat ook bovenaan mijn lijstje. Die hele vibe vind ik lekker. Maar als ik moet kiezen, heb ik liever dat het altijd lekker weer is dan dat het altijd koud is."

Dit bericht bekijken op Instagram

Les Trois Vallées ⛷

Een bericht gedeeld door Dai Dai (@daidaintab) op

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Lang opblijven. Ik vind het heerlijk als het buiten donker is. In de winter is het vaak om half acht al donker. Ik doe dan thuis graag een kaarsje aan, muziekje op of ik kijk met mijn vriendin een filmpje of serie. Ja, ik ben wel een romanticus, ik hou wel van een goeie sfeer. Wat ik ook vaak doe in mijn vrije tijd is gamen met de boys van het team. Dan spelen we – na de training of tussen de training door – Fortnite als ontspanning. Haha, we zijn zwaar dedicated."

Auto of fiets
"Auto! Dat is makkelijker, sneller en fijner. Ik rij elke dag 120 kilometer op en neer naar Thialf, dat is wel pittig. Het is dan ook wel fijn als je een goede auto hebt die zonder problemen grote afstanden kan rijden."

Uit eten of eten koken
"Uit eten. In mijn huis heb ik helaas geen hele prettige keuken. In mijn vorige appartement had ik veel ruimte en kookte ik graag. Nu kom ik erachter dat ik uit eten ook prettig vind. Ik vind een stuk vlees altijd wel lekker, maar ik hou ook van iets anders dan anders, zoals Mexicaans en Mediterraans. Senegalees eten? Dat bestaat wel, maar dat zie je hier niet. Mijn vader maakt altijd heel lekker eten. Al zijn gerechten zijn met rijst en groentes. Als ik zelf kook, maak ik ook van alles. Maaltijdsalades, pasta met zalm enzovoort."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Rijcko Treep - Laatste update op 22 okt 2018 om 13:39