De Nederlandse shorttrackploeg mag tevreden terugkijken op de eerste twee World Cups van deze winter. Het team van bondscoach Jeroen Otter reed massaal naar nieuwe pr's en een recordaantal gouden medailles. Daarnaast wisten ook de jongelingen al vaak aansluiting te vinden in het internationale veld.

Op de slotdag van de World Cup in Salt Lake City werden aan de verzameling medailles nog twee plakken toegevoegd. Na haar zege op de 1000 meter van zaterdag pakte Suzanne Schulting het zilver op de 500 meter. De mixed relayploeg reed ook naar eremetaal.

500 meter
Samen met Yara van Kerkhof wist Schulting zondag de finale op de kortste afstand te bereiken, die niet zonder hort of stoot van start ging. Na een herstart na valpartij van Kexin Fan en daarna een valse start voor Van Kerkhof waren de dames pas bij poging drie goed vertrokken.

Schulting pakte direct de kop, met snelheidsduivel Natalia Maliszewska in haar kielzog. De Poolse wachtte haar kansen af en snelde binnendoor bij Schulting, die naar tweede positie zakte. Achter hen probeerde ook de Chinese zich naar voren te dringen, maar daar lieten de dames geen ruimte voor. Op de streep probeerde Schulting op acrobatische wijze nog langszij te glippen bij Maliszewska, maar zonder succes, het goud ging naar haar Poolse collega, het brons was voor Fan. Van Kerkhof finishte op plaats vijf. 

Wereldrecord
Bij de heren wist alleen Sjinkie Knegt op de 500 meter het hoofdtoernooi te bereiken. Waar hij er een dag eerder met het goud op de 1500 meter vandoor ging, sneuvelde hij zondag in de kwartfinale, waar hij Shaolin Liu en Jun Seo Lee voor zich moest dulden. Het goud op de 500 meter ging naar de Chinees Dajing Wu, die tevens een nieuw wereldrecord op de klok zette van 39,505. 

1000 meter
Bij de dames wist Rianne de Vries de finale op de 1000 meter te bereiken, door zich steeds als tijdsnelste naar de volgende ronde te manoeuvreren. In de finale ging de Friezin voortvarend van start, maar zakte al snel terug van positie twee. Nadat ze zaterdag op de 1500 meter net naast het podium belandde, moest ze het wederom met de ondankbare vierde plaats doen.

Itzhak de Laat | Foto: Soenar Chamid


Bij de heren wisten Dennis Visser en Friso Emons allebei de kwartfinale te bereiken, wat voor hen tevens het eindstation betekende. Itzhak de Laat wist zich vanuit de herkansing ook niet te verzekeren van een finaleplaats. Hij houdt naar eigen zeggen een gemixt gevoel over aan de toernooien in Canada en de Verenigde Staten. "Vorig weekend in Calgary voelde goed, daar werd ik twee keer negende. Ook reden we daar ondanks een onoplettend momentje solide relays. Dit weekend was in tegenstelling een heel slechte voor mij."

Dat begon al toen De Laat tijdens zijn 1500 meter heat van vrijdag op een blokje stapte, de relayploeg strandde, en hij ook op de 1000 meter 'slechte' races neerzette, waardoor hij in de repechage semifinals terechtkwam. "Normaal had ik dat moeten halen, maar ik kon er echt niet doorheenkomen. Daarom ben ik eigenlijk zwaar ontevreden."

Toch gloort er ook licht aan de horizon voor De Laat, die de afgelopen maanden eigenlijk steeds iets minder lekker ging schaatsen. "Conditioneel was het eigenlijk prima, maar het was een beetje struggelen om het goede gevoel te vinden. Met de Invitation Cup ging het echt heel slecht, maar de afgelopen weken zijn alweer veel beter. In Calgary heb ik wat aan mijn materiaal gedaan en ik rijd in trainingen sneller dan ooit."

Na de individuele finales stonden er ook nog twee teamonderdelen op het programma voor Nederland, met finaleplekken voor de mixed- en damesaflossingsploeg.

Mixed relay
Na een goede start van Lara van Ruijven ging de Nederlandse trein, die verder bestond uit Schulting, Knegt en Daan Breeuwsma, meteen aan de leiding op de mixed relay. Waar de ploeg een week eerder in Calgary naar zilver reed, leek de jacht op goud - zeker na een valpartij van de Chinese ploeg - geopend. Met een aanvallend Hongarije achter zich sloot Knegt de relay af voor oranje. Op kop snelde hij na de laatste bocht op de finish af, maar in de laatste meters werd hij afgetroefd door Shaolin Liu, die het goud wegkaapte voor Hogarije. Nederland pakte zilver, voor Frankrijk.  


Aflossing dames
Het laatste onderdeel waar de Nederlanders in Salt Lake City op in actie kwamen was de aflossing bij de vrouwen. Lara van Ruijven, Schulting, De Vries en Van Kerkhof waren bezig aan een ijzersterke relay en met nog vijf ronden te gaan reed oranje, dat al vanaf het begin af aan de kop pakte, nog altijd op eerste positie. Bij de wissel die volgde raakte De Vries het ijzer van een Russische collega. Ze kon net aan blijven staan, maar de voorsprong was verdwenen. Met nog maar vier ronden in het verschiet was de race een gelopen wedstrijd. Korea ging met het goud aan de haal, voor Rusland en Japan. De Nederlandse vrouwen finishte als vierde.

Klik hier voor de volledige uitslagen