Tickets
Shop
Nieuws 03 nov 2018

World Cup shorttrack: medailles voor Schulting en Van Kerkhof

Op de tweede dag van de World Cup shorttrack in Calgary heeft Yara van Kerkhof het zilver veroverd op de 500 meter. Op de afstand waar ze in februari olympisch zilver pakte was ze nu wederom succesvol. De Nederlandse ploeg is sowieso bezig aan een indrukwekkende wereldbekerwedstrijd; met maar liefst zeventien deelnames aan het hoofdprogramma.

Foto : Soenar Chamid

Het goud ging op de 500 meter ging zaterdag naar de Poolse Maliszewska. In de laatste ronde deed de Russische Prosvirnova nog een poging om Van Kerkhof te passeren. Zij beging daarbij echter een overtreding en liep tegen een penalty op. Als gevolg daarvan ging het  brons naar Alyson Charles uit Canada. Van Kerkhof neemt naast het zilver ook een nieuw Nederlands record mee vanaf de World Cup, ze noteerde in de halve finale 42,646. 

Lara van Ruijven en Xandra Velzeboer, die knap debuut maakt en op het laatste moment werd ingevlogen voor de World Cup in Calgary door afmelding van Marijn Wiersma, strandden in de kwartfinales. Velzeboer is bezig aan een knap debuut 

Bij de heren behaalden de Nederlanders geen finaleplaatsen. Itzhak de Laat kwalificeerde zich nog voor de halve finales, maar wist daarin niet te imponeren. Debutant Jasper Brunsmann viel in de kwartfinale direct na de start terug naar de laatste positie en wist van daaruit niet meer naar voren te komen, hij scherpte echt wel zijn persoonlijk record aan. Met een tijd van 40,4 nam hij een enorme hap van de 41,8 die hij had staan. Daan Breeuwsma werd vrijdag in de series uitgeschakeld. De medailles gingen naar de Chinees Dajing Wu, de Hongaar Shaoang Liu en de Koreaan Gun Woo Kim. 

1500 meter
Sjinkie Knegt heeft door een penalty in de halve finale op de 1500 meter niet mee kunnen strijden om de medailles. Bij een inhaalactie buitenom kwam hij ten val. De jury schreef de fout aan hem toe. Friso Emons behaalde als debutant in de wereldbeker op indrukwekkende wijze de B-finale, waarin hij brutaal de leiding nam. Met nog drie rondes te gaan kwam hij echter in aanvaring met Stijn Desmet. Als gevolg daarvan finishte hij als vijfde. Dennis Visser kreeg op vrijdag in de series een penalty aan zijn broek. 

In de A-finale liep Hyo-Jun Lim tegen een penalty aan na twee valse starts. Het vervolg van de wedstrijd verliep uiterst chaotisch. De Canadees Dion bleef haken achter de schaats van Vladislav Bykanov en nam Thibaut Fauconnet mee in zijn val. De Japanner Yoshinaga profiteerde en hield de Koreaan Lee van zich af om naar de overwinning te rijden. Bykanov pakte het brons.

Suzanne Schulting stond wel in de A-finale, waar ze al vrij snel na de start zich in derde positie plaatste. De Koreaanse Noh pakte de leiding, maar werd gepasseerd door Sarault. Zij leek lange tijd af te stevenen op de overwinning, maar werd bij het uitkomen van de laatste bocht nog gepasseerd door Schulting. Een fotofinish moest er aan te pas komen om de winnares aan te wijzen. De jury diskwalificeerde Noh vanwege het hinderen van Erfemenkova. De Russische pakte daarmee het brons. 

Mixed relay
De Koreanen en de Chinezen maakten er traditioneel een spannende strijd van in de halve finales, ten koste van de Russen en de Hongaren. De Nederlandse ploeg, met Lara van Ruijven als eerste rijdster, pakte direct na de start de leiding en gaf die de hele race niet uit handen. De Amerikanen eindigden als tweede en staan morgen eveneens in de finale. 

Op de relay toonde Nederland zich sterk wederom sterk. Beheerst en overtuigend reden ze massaal de finales in.

Dames relay
In de halve finales stonden wederom de Koreanen en de Chinezen tegenover elkaar. Het ging lang gelijk op tussen de twee rivaliserende landen. De Chinezen probeerden de Koreanen nog te passeren, maar maakten daarbij een hinderende beweging, waardoor de Koreanen ten val kwamen. De Canadese dames profiteerden en kunnen zich opmaken voor de finale op zondag. In de tweede halve finale plaatsten de Nederlandse en Russische ploeg zich eenvoudig.

Heren relay
Ook de heren betraden zaterdag het ijs voor hun halve finales. De Canadezen en de Chinezen leken zich in de eerste serie relatief simpel te plaatsen, maar de Chinezen werden gediskwalificeerd wegens het hinderen van de Hongaren tijdens de aflossing. De Japanners mochten daardoor alsnog door naar de finale. De Nederlandse ploeg kwam met Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser in de tweede halve finale in actie. Daarin lieten zij het initiatief in eerste instantie aan de Italianen. De Koreanen pakten de zege, de Nederlandse ploeg eindigde zonder al te veel inspanningen als tweede en staat zondag dus ook in de finale.

Morgen is de laatste dag van de World Cup in Calgary. Op het programma staan de tweede 500 meter, de 1000 meter en de finales van alle aflossingswedstrijden. Alles over de World Cup in Calgary vind je in onze kalender.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan