De Nederlandse shorttrackers hebben op de slotdag van de eerste World Cup van het seizoen de jacht op medailles geopend. De ploeg van bondscoach Jeroen Otter maakte in Calgary een ijzersterke indruk. Lara van Ruijven reed naar het goud op de 500 meter. Vlak daarna pakte Suzanne Schulting op de 1000 meter haar tweede zege van dit weekend. Ook was er eremetaal voor de aflossingsploegen.

Met gebalde vuisten en een oerkreet vierde Lara van Ruijven zondag haar eerste wereldbekeroverwinning op de 500 meter. Na een voortvarende start pakte de Westlandse al snel de koppositie in de finalerace, die ze ondanks wat pogingen van haar concurrentes niet meer uit handen gaf. "Dit is geweldig, ik kan het niet geloven", jubelde de verbaasde winnares direct na haar rit. "Ik lag ineens voorop en daar probeerde ik te blijven." Naast Van Ruijven vulden de Chinese Kexin Fan en Canadese Alyson Charles het podium.

Tweede goud
Schulting startte in haar 1000 meterfinale vanaf de tweede positie en verdedigde in de beginfase haar stek. Met een inhaalactie buitenom nam de olympisch kampioene de leiding in de race over, vlak daarna kwam achter haar de Chinese Yutong Han ten val. Het gat dat daarbij ontstond tussen Schulting en haar concurrentie bezorgde de Groningse haar tweede gouden plak van het toernooi. Sofia Prosvirnova uit Rusland werd tweede en de Française Veronique Pierron eindigde op plek drie.

De 21-jarige Avalon Aardoom, die deze winter de overstap van het RTC naar de Nederlandse shorttrackselectie (NTS) maakte, wist bij haar debuut in de wereldbeker op de kilometer knap de B-finale te bereiken. Gedurende de race bivakkeerde ze op tweede en derde positie. De Chinese Yize Zang reed halverwege de rit haar concurrentie voorbij en gaf de koppositie niet meer uit handen. Aardoom eindigde knap als tweede, voor Ah Rum Noh uit Zuid-Korea.

Bij de heren wist ook Itzhak de Laat de B-finale te bereiken. Omdat hij een kwartier later alweer het ijs op moest voor de relay deed hij het echter rustig aan en nam genoegen met plaats vier.

Mixed relay
Op de mixed relay, het nieuwste onderdeel op de shorttrackbaan, was er zilver voor Nederland. Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma drongen flink aan vanaf tweede positie, maar kregen het niet voor elkaar om het dominante China te passeren.

"We trainen elke dag met de jongens en meiden samen, dus we zijn er best goed in", vertelt Schulting achteraf. "Het is een nieuw onderdeel, dus we moeten allemaal nog leren hoe het precies in zijn werk gaat. Ik denk dat we voor nu heel blij mogen zijn met zilver, maar hopelijk eindigen we volgende keer nog een plaatsje hoger", voegt Breeuwsma toe.


Brons & een valpartij

Naast de mixed relay stonden er ook nog een aflossing voor de dames en heren op het programma. De herentrein, bestaande uit Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dennis Visser sloot het World Cup-weekend af met een bronzen medaille. Ondanks dat Visser en Breeuwsma bij een van hun wissels bijna verstikt raakten in de struikelpartij van een Japanse collega, kenden de mannen een flitsende start. Ze pakten na een goede wissel tussen Knegt en De Laat zelfs fier de leiding, waarna de voorsprong groeide. Tot in de laatste bocht ging oranje op kop, maar ze werden op het nippertje voorbijgereden door het team van Zuid-Korea en Hongarije, dat een nieuw wereldrecord (6.28,625) op de klok zette. 

Relayvrouwen Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof begonnen ook aan een ijzersterke aflossing. Ondanks een paar overnames van de Russische ploeg ging oranje overwegend aan de leiding. Een valpartij van De Vries bracht echter abrupt een einde aan het zicht op een medaille. Het goud ging naar Rusland, dat op het nippertje de Koreaanse ploeg voorbij reed. Het brons was voor Canada.

Klik hier voor de volledige uitslagen.