Tickets
Shop
Nieuws 30 nov 2018

Lex Dijkstra: 'Toch spannend zo'n eerste jaar in een nieuwe ploeg'

Het is januari 2018 en de hele schaatswereld kijkt verwachtingsvol uit naar de Olympische Spelen van Pyeongchang. Zonder olympiërs aan de start wordt Lex Dijkstra verrassend tweede op het NK Allround, achter huizenhoog favoriet Marcel Bosker. Het zet hem op de radar van Jillert Anema, die hem oppikt bij het RTC Noord van coach Remmelt Eldering.

Foto : Sander Chamid

Maar liefst vijf nieuwe gezichten kent de ploeg van Anema bij de start van het nieuwe seizoen, met naast Dijkstra ook Thomas Geerdinck, Tjerk de Boer, Elisa Dul en Marijke Groenewoud. Een ommezwaai in Team easyJet, dat voorheen voornamelijk uit marathonschaatsers bestond? "Jillert kwam inderdaad naar me toe met het verhaal dat hij zich ook meer wilde gaan richten op het allrounden", bevestigt Dijkstra.

Een goede prestatie op een allroundtoernooi is echter niet direct het eerste doel, ook al stond Dijkstra vorig jaar al op het NK-podium. "De vijf kilometer is mijn speerpunt. Die vind ik het leukste om te doen en van daaruit wil ik een goed klassement kunnen rijden. Jillert wil ons zo gaan verbeteren dat we ergens in gaan uitblinken, maakt niet uit wat. Als we het niet halen in de allround, wil hij dat we het in de marathons maken."

Nieuwe prikkel
De aanpak van Anema en het begeleidingsteam is terug te zien op de ijsbaan. Dit seizoen is de allrounder Dijkstra ook terug te vinden in het marathonpeloton. Best een uitdaging, voor iemand die nooit in een grote groep gereden heeft. "Ik ben niet opgegroeid in een pelotonsport, geen wielrennen of skeeleren. Bij de eerste marathon had ik het idee dat iedereen naar links ging als ik naar rechts wilde. Daar dook ik dus de kussens in, maar ik vind het wel leuk en word er beter in. Alleen tactisch moet het nog beter."

Na een wat moeizame start van het seizoen begint Dijkstra zijn draai te vinden. Bij de Rabo Holland Cup in Alkmaar eindigt hij als zesde op de 5000 meter, genoeg voor plaatsing voor de NK Afstanden in december. Een week later bij de Eindhoven Trofee belandt hij net naast het eindpodium, maar schrijft wel de 3000 meter op zijn naam. "Het begint langzaam een beetje op zijn plek te vallen", klinkt het hoopvol.

Dijkstra in actie op het World Cup kwalificatietoernooi | Foto : Sander Chamid

"Ik heb sowieso een trage start gehad dit seizoen. Nu ik bij Jillert train is het toch even aftasten. Met Remmelt had ik zo'n klik opgebouwd, dat ik aan een woord genoeg had. Ik wist precies hoe zijn schema bij mij zou vallen. Nu is het kijken hoe het gaat en kun je pas achteraf bijstellen. De trainingsomvang is groter en gezien de trainingen die we nu doen is het ook wel logisch dat het nog iets langzamer gaat. Ik heb vertrouwen en weet dat het altijd goedkomt, maar het is toch spannend zo'n eerste jaar in de ploeg."

Spannend weekend
Het zijn flinke veranderingen voor Dijkstra, die het team roemt om de manier waarop ze de jonge rijders opvangen. Niet alleen de trainers, ook de 'oude rotten' vangen de jonkies goed op en leren hen de kneepjes van het vak. Daarbij speelt ook de medische achtergrond van voormalig fysiotherapeut Anema een grote rol. Zo was het twee weken geleden voorafgaand aan de KPN Marathon Cup in Heerenveen nog spannend of Dijkstra wel aan de start zou staan.

"We zaten op vrijdag aan de koffie, bij de wekelijkse voorbespreking. Ik zat tegenover Jillert en opeens zag ik iedereen die links van me zat niet meer", vertelt hij openhartig. Toen het zichtverlies aanhield, gingen logischerwijs alle alarmbellen af. Dijkstra werd naar het ziekenhuis gebracht om zich te laten testen. "Ik ben overal geweest en heb de nacht op neurologie gelegen, maar alle scans waren goed. Het bleek migraine met zware uitval te zijn. Normaal duurt het een minuut of tien voordat het zicht terug is, nu duurde dat bijna vier uur."

De hectische nacht weerhield Dijkstra er niet van om te starten op de marathon. "Natuurlijk twijfel je wel, maar Jillert zei ook: 'In principe ben jij de persoon die het grondigst is onderzocht. Jij staat er fysiek het beste voor van iedereen'. Die medische achtergrond van de staf geeft wel vertrouwen."

Dijkstra zou de marathon in Heerenveen niet uitrijden, maar was blij dat hij gestart was. De toekomst ziet hij dan ook positief tegemoet. "We trainen om beter te worden en uiteindelijk te gaan winnen. En als we nu niet winnen, dan zijn we bezig om volgend jaar te winnen. Ik heb wel het idee dat ik iets langer moet aanpassen dan een ander, maar het komt vast wel op zijn pootjes terecht. Ik denk dat ik op de goede weg ben."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan