Shorttracker J.R. Celski heeft zijn afscheid aangekondigd. De 28-jarige Amerikaan heeft in een uitgebreide tekst op zijn persoonlijke blog te kennen gegeven te stoppen met schaatsen. "Het voelt gek om het eindelijk te vertellen, maar ik voel dat dit het juiste moment is."

Celski kende zijn doorbraak in 2009, toen hij in Wenen zilver pakte op het WK en individueel ook nog twee bronzen medailles veroverde. Met het Amerikaanse team pakte hij zelfs goud op de aflossing. Ook in 2010 en 2014 pakte hij medailles op het wereldkampioenschap. Celski was de eerste man die op de 500 meter een tijd onder de 40 seconden noteerde. Zijn wereldrecord, dat sinds 2012 stond, werd afgelopen februari verbroken op de Olympische Spelen.

De Amerikaan kende ook de nodige tegenslagen in zijn carrière. Zo raakte hij ernstig geblesseerd in aanloop naar de Olympische Spelen van Vancouver. Na een operatie en vijf maanden revalidatie pakte hij twee bronzen plakken. Daarover zegt hij nu: "Er waren momenten dat ik de handdoek wilde werpen. Ik schaatste op de top van mijn kunnen, maar dan kwam er weer een terugval. Maar elk obstakel op de weg zag ik slechts als een kans om te leren en om mijzelf elke dag weer te verbeteren."

Na de voor hem succesvol verlopen spelen van Vancouver en Sotsji, waar hij zilver pakte op de aflossing, nam Celski al twee keer een jaar rust. Bij zijn terugkeer na de Spelen van Sotsji trainde hij een jaar in Nederland mee bij de selectie van Wilma Boomstra. Nu neemt hij definitief afscheid van de sport. "Ik had niet verwacht dat het me zoveel zou doen, alsof ik immuun zou zijn voor de emoties die bij een pensioen komen kijken. Ik dacht dat ik gewoon onder de radar zou kunnen blijven en doorgaan met het volgende deel van mijn leven. Nu zie ik toch de realiteit onder ogen."

Lees hier het hele verhaal van J.R. Celski.