De heren bij het team van TalentNED staan te trappelen om zich vanaf vandaag te bewijzen op het World Cup kwalificatietoernooi. Voor Jos de Vos is het schaatsen van de kwalificaties inmiddels vaste prik, voor rookie Louis Hollaar is het allemaal nieuw. De Nederlands kampioen bij de junioren eindigde vorig jaar als zevende op het KPN NK Allround, maar nu wacht het 'echte' werk.

Tijdens de presentatie van de ploeg grapten de schaatsers nog dat de jonkies niet zouden luisteren naar de goedbedoelde adviezen van de meer ervaren schaatsers. Toch delen rijders als Ireen Wüst en Lotte van Beek hun ervaringen met de jonge garde. De Vos, de 'ouwe rot' die ook al een aantal jaren meegaat, moet zijn jongere ploeggenoot Hollaar soms nog een beetje afremmen.

"Je ziet toch dat ze zich willen bewijzen. Dan probeer je ze wel te remmen tijdens een rustige training. Als het langzaam moet dan is daar echt wel een reden voor. Straks komt er wel weer een zware training en dan heb je al die energie weer nodig om hard te schaatsen." De goede adviezen van de oudere rijders worden in ieder geval opgepikt. Hollaar geeft aan: "Je wilt natuurlijk altijd hard schaatsen, maar elke keer volle bak gaan helpt je uiteindelijk niet verder."

Doelen lopen uiteen
Voor Hollaar, die zijn eerste jaar in een commerciële ploeg ingaat, wordt het een seizoen om te leren. Op het World Cup Kwalificatietoernooi zal hij in actie gaan komen op de 1000 en 1500 meter, maar vooral met het oog op progressie. "Ik wil me dit seizoen elke wedstrijd proberen te verbeteren. Goede races rijden en elke week weer stappen zetten. Dan zien we wel wat er uit komt."

Voor De Vos is dat wel anders. Hij heeft nog altijd de ambitie om een vaste waarde te worden op de wereldbekerwedstrijden. Twee jaar terug mocht hij voor het laatst starten, in Berlijn in de B-groep. Zijn olympische droom spatte afgelopen jaar uiteen na een snelle val op de 5000 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Dit seizoen is de 5000 meter opnieuw een belangrijk speerpunt. "Bij de trainingswedstrijden reed ik al persoonlijke records, dus het zit er nog steeds in. Maar ook op het NK Allround wil ik me nog laten zien."

Beleving
Na het World Cup kwalificatietoernooi zullen de wegen van de rijders van TalentNED zich zeer waarschijnlijk scheiden. Een deel zal naar Japan afreizen voor de World Cups, een deel zal thuis blijven en in Thialf hard trainen om eind december een nieuwe kans te krijgen op het NK Afstanden.

"Dat zal wel even wennen zijn", zegt Hollaar. "Vorig jaar trainden we bij RTC Noord bijna het hele seizoen met de complete ploeg." De Vos kan Hollaar wat dat betreft geruststellen. "Die weken dat ze weg zijn is het wel even pittig, maar voor je het weet is het december en is iedereen weer terug in Thialf. Het valt allemaal wel te overzien."

Hollaar zal het nieuwe schaatsseizoen in ieder geval op een heel andere manier beleven dan vorig jaar. Destijds zag hij met de hele ploeg de opmars van trainingsmaatje Esmee Visser richting World Cup, Europees kampioenschap en uiteindelijk olympische titel. "Dan zaten we met de hele groep te kijken en te schreeuwen. Dat beleefden we wel heel intens allemaal. Dat zal dit jaar wel anders zijn." Alhoewel, misschien heeft De Vos nog wel een verrassing in petto. Een oude vos verliest immers wel zijn haren, maar zeker niet zijn streken.

Door Sjors Leek - Laatste update op 12 dec 2018 om 12:09