Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2018

Dai Dai Ntab: 'Op deze manier wil ik niet van start'

Foto : Soenar Chamid

Na zijn debacle tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van vorig seizoen lijkt de relatie tussen Dai Dai Ntab en de starter er deze winter nog niet veel beter op geworden. Tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Thialf kreeg de 24-jarige schaatser van Team Reggeborgh wederom te kampen met een 'moeilijke starter'. Met de zesde plaats greep hij nét naast een wereldbekerticket op de 500 meter.

Ntab begon zijn toernooi vrijdagavond met een valse start, die hij naar eigen zeggen te danken had aan het trage inzakken van directe tegenstander Hein Otterspeer. "Dan ben je meteen uit je ritme. Dit gaat helemaal nergens meer over. Het kan niet zo zijn dat iemand anders mijn race verpest. Er zijn veel dingen die je kan trainen, maar dit is er geen", begint Ntab kwaad.

Waar ploeggenoten Kai Verbij, Ronald en Michel Mulder deelname aan het wereldbekercircuit veiligstelden, kwam Ntab met 35,28 zes honderdsten tekort. "Het is een beetje lastig klagen als je je niet hebt geplaatst, maar als ik derde was geworden had ik hetzelfde verhaal verteld."

De teleurgestelde sprinter haalde direct na de race verhaal bij de starter, die naar eigen zeggen bevestigde dat het zijn Team Jumbo-tegenstander was die te langzaam in startpositie kwam. "Maar schiet diegene er dan gewoon uit! Dit is echt een probleem dat getackeld moet worden."

Elektronisch starten
Hoe? Het starten moet elektronisch worden of door een starter die consequent schiet, benoemt Ntab de opties. "Er zit nu een groot verschil tussen rit één en tien en dat kan niet, ik moest bijna een seconde langer stilstaan. Op deze manier wil ik gewoon niet van start. Je wilt toch dat de beste mensen naar een World Cup, WK of Spelen gaan? Dat is op deze manier niet het geval."

Ploeggenoot Verbij, die er in Heerenveen met de overwinning vandoor ging, heeft het te doen met zijn teamgenoot. "Het is heel zuur dat hij dit na het OKT nog een keer moet meemaken. Het seizoen wordt ook meteen een stuk lastiger voor hem. Elke starter schiet natuurlijk anders, maar Dai Dai is veel beter dan hij nu laat zien."

Ntab komt zondag nog in actie op de 1000 meter, waar - ondanks het niet zijn afstand is - ook nog vijf startbewijzen te halen zijn. "En anders hoop ik dat ik mee mag met mijn ploeg. Ik weet nog niet zo goed hoe ik me moet voelen, ik ben er een beetje klaar mee eerlijk gezegd", besluit hij voor hij zijn weg naar de kleedkamers vervolgt.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan