Met een spelletje Spider Solitaire aan de ene kant van zijn computerscherm en de livestream aan de andere kant kijkt coach Jillert Anema iedere week urenlang - ja, per schaatser - de laatste marathonwedstrijd van zijn ploeg terug. Noodzakelijk, want bij de heren wist de Royal A-waretrein na vijf Cupwedstrijden nog geen overwinning binnen te slepen. Iets wat hem al ruim tien jaar niet is overkomen.

Waar ze de ene koers naar eigen zeggen op waarde geklopt worden, ziet Anema zijn mannen tijdens de KPN Marathon Cup ook fouten maken. Het gaat vooral mis wanneer ieder zijn eigen plan lijkt te trekken, vertelt hij. "Ze schatten de wedstrijd bijvoorbeeld in op een massasprint. Daar hebben we een plan voor liggen dat zij dan al in hun achterhoofd hebben. Vervolgens zijn ze minder scherp op individuele rijders die aanvallen, die worden niet gevolgd."

"We laten heren die in de voorbespreking genoemd zijn, wegkomen. Als je niet verdedigt en alleen met aanvallen bezig bent, heeft de tegenstander je schaakmat voor jij hem kan pakken. Je moet eerst zorgen dat je de wedstrijd niet verliest, dan kan je hem uiteindelijk ook winnen."

Het niveau van het peloton is een tweede spil in het verhaal, benadrukt Anema, die de concurrentie sterker en sterker ziet worden. "Vorig jaar hebben we ook fouten gemaakt, maar dat werd niet zo genadeloos afgestraft. Het gaat nu al in drie wedstrijden in de laatste 20 ronden mis, terwijl de wedstrijd niet eens zo verkeerd loopt. Het kan preciezer bij ons, maar de kwaliteit van het peloton is groot. Niemand houdt de benen stil, de snelheid ligt hoog en er vallen zelden gaten. Dat breek je niet met zes man."

Foto : Vincent Riemersma

Hectische voorbereiding
Of Anema, die vorig jaar na hetzelfde aantal wedstrijden al twee zeges in de pocket had, zich inmiddels zorgen maakt? Welnee, dat zit er niet in. "Als de anderen beter zijn heeft het geen zin om me druk te maken. Het is wel zo; wij hebben een hectische voorbereiding gehad. We moeten even tot rust komen, maar dat komt nog wel."

Die hectische voorbereiding op het winterseizoen betrof het vertrek bij Clafis en de zoektocht naar een nieuwe sponsor, waar de ploeg tot einde zomer zoet mee was. In augustus was het easyJet dat zich aan de langebaanschaatsers bond en een maand later verlengde Royal A-ware in de marathon.

"Of dat echt invloed heeft gehad op ons presteren kunnen we natuurlijk pas zeggen als het later in het seizoen duidelijk beter gaat", meent Anema. "Het is op dit moment rustig in het team en er zijn geen frustraties, behalve dan over duidelijk aanwijsbare fouten die we maken. Voor nu kunnen we alleen zeggen: de anderen zijn beter. Wij hebben voor de vijfde keer verloren."

Meerdaagse
Terwijl hij op thuisbodem het vijfde verlies op de marathon incasseerde, maakten Irene en Simon Schouten er in het Japanse Obihiro toch nog een mooi weekend van voor Anema, die zijn schaatsers op afstand World Cup-zilver op de mass start zag winnen. "Daar ben ik hartstikke blij mee. Ik vind het heel knap wat ze gedaan hebben. Ze doen het toch maar: even naar Japan toe, een reis van dik 23 uur, en de volgende dag een wedstrijd rijden."

Broer en zus Schouten zijn inmiddels weer terug in Nederland voor de Trachitol Trophy. Na het stoppen van The Greenery Six in 2007 is eindelijk een meerdaagse op kunstijs terug in het marathonschaatsen. "Daar zullen we niet de favoriet voor zijn", grapt Anema, die een verdwaasde blik trekt bij de vraag of hij er zin in heeft. "In vakanties heb ik ook nooit zin, maar ik zie ook nooit ergens tegenop. Dat ding komt vanzelf en op dat moment gaan we ons stinkende best doen."

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 21 nov 2018 om 23:04