Aanstaande maandag staat alweer de 33e (vrouwen) en 34e (mannen) editie van het NK Marathon op het programma. Op Tweede Pinksterdag zullen de rijders in Waarland naast de titels ook strijden om tickets voor het WK. Wie veroverden de eerste titels, wie wonnen er het vaakst en wie zijn de titelverdedigers?

Sinds wanneer wordt het NK Marathon gereden?
De mannen reden in 1985 voor het eerst een Nederlands kampioenschap marathon op skeelers. Die wedstrijd werd gehouden in Hattem en werd gewonnen door Dries van Wijhe. De vrouwen moesten een jaar wachten voor hun eerste NK Marathon. In 1986 was het Yvonne van Gennip die de eerste nationale titel op haar naam schreef. Ook dat was in Hattem.

Wie wonnen de titel het vaakst?
Arjan Smit staat nog altijd op de eerste plek als het gaat om aantal nationale titels op de marathon. De voormalig inlineskater, tegenwoordig disciplinemanager inlineskaten bij de KNSB, won het NK maar liefst zeven keer. Gary Hekman kan dit jaar op zes komen als hij de wedstrijd weet te winnen. Bij de vrouwen leidt Elma de Vries met grote voorsprong. De 35-jarige Friezin wist al acht keer als eerste over de streep te komen. Gretha Smit volgt op die lijst met vier titels.

Wie verdedigen dit jaar hun titel?
De winnaars van vorig jaar waren Jordy Harink en Berber Vonk. Beide rijders kenden geen vlekkeloze voorbereiding. Harink viel het afgelopen weekend tijdens een wielerkoers en hield er een flinke kniewond aan over. Hij zal daarom niet van start gaan tijdens het NK. Of hij het WK gaat halen, hangt van de aard van de blessure af en of bondscoach Frank Fiers hem een aanwijsplek gunt. Berber Vonk is op de weg terug na een polsblessure, maar of zij fit genoeg is om de titel te prolongeren, zal maandag duidelijk worden.

Wie zijn de kanshebbers dit jaar?
Bij de mannen zijn Crispijn Ariëns en Gary Hekman de grote favorieten voor de titel. Ariëns won tijdens het NK Baan/Weg vorige week drie medailles op de langere afstanden. Op de punten/afvalkoers won 'de inlineskater van het jaar' goud en op de puntenkoers en afvalkoers greep hij het brons. Hekman won het NK Marathon al vijf keer, maar is nog een vraagteken voor dit jaar. Hij viel vrijdag tijdens een fietsrit in Lagos en heeft flinke wonden in zijn knieën. "Het is moeilijk te zeggen of ik het NK haal. Dat zullen de komende dagen moeten uitwijzen." 

Andere kanshebbers voor de titel zijn onder meer de gebroeders Bart en Evert Hoolwerf, Sjoerd den Hertog (winnaar van de KPN Marathon Cup), Luc ter Haar en Marcel van Ham, die vorig jaar zilver pakte op het NK. De dark horse is Koen Verweij. De winnaar van het olympisch brons op de mass start schreef de marathon al twee keer op zijn naam.

Bij de vrouwen komen de namen van Manon Kamminga en Bianca Roosenboom al snel bovendrijven. Roosenboom heeft dit seizoen alles op de marathon gezet na haar vierde plaats op het WK van vorig jaar. Kamminga won daarentegen goud op het EK vorig jaar en greep vorige week nog NK-goud bij de puntenkoers op de weg. Beide vrouwen zegevierden in het verleden twee keer.

Ook Elma de Vries, die bezig is aan haar laatste seizoen als topsporter, zal zich gaan mengen om de titel. De achtvoudig winnaar van het NK Marathon zoekt altijd de aanval en wil graag in haar afscheidsjaar nog een keer op het hoogste treetje staan. Lisa van der Geest, winnares van onder meer zes KPN Marathon Cups afgelopen seizoen, mag zich eveneens kanshebber noemen. En wat kunnen de jonkies Maya de Jong en Marijke Groenewoud?

Ook bij de A-junioren zal het een hevige strijd worden. Bij de heren zijn onder meer Teun de Wit, Merijn Scheperkamp, Harm Visser en Sem Koster kanshebber. Jordy van Workum zal niet van de partij zijn, hij viel vorige week hard op de piste. Bij de dames zijn Anna van den Bos, Bente Kerkhoff en Lianne van Loon de vrouwen om in de gaten te houden. Bij de B-junioren hebben Christian Haasjes, David Holmes en Ivo de la Porte bij de heren en Ramona Westerhuis en Evelien Vijn bij de dames goede papieren.

Christian Haasjes | Foto : Neeke Smit

Selectiemoment WK 
Naast de strijd om de rood-wit-blauwe truien is het kampioenschap ook het laatste selectiemoment voor het WK Inline-skaten begin juli, dat voor het eerst in Nederland wordt verreden. Bondscoach Frank Fiers mag maximaal acht rijders voor het baantoernooi en acht rijders voor het wegtoernooi selecteren. Daarbij zitten ook de plekken voor de marathon.

Hoe kan ik het NK Marathon volgen?
Dat kan natuurlijk live langs het parcours in Waarland! Verder zullen wij op schaatsen.nl verslag doen van de wedstrijden. De dag begint met de Masters om 09.30 uur en wordt afgesloten door de senioren om 15.00 uur (eerst de vrouwen, dan de heren). Alle informatie, zoals de plattegrond van het parcours, vind je hier.

Neem voor alle medaillewinnaars op NK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.