Op de slotdag van het NK Baan/Weg zegevierden Moniek Klijnstra en Michel Mulder op de 100 meter. De puntenkoers werd gewonnen door Bart Hoolwerf en Manon Kamminga. Eerder op de dag kroonden Marijke Groenewoud en Ronald Mulder zich tot nationaal kampioen op de one lap.

100 meter
De finale bij de heren werd een onderlinge strijd tussen Michel en Ronald Mulder. Nadat Michel eerst een eerste valse start maakte, verspeelde Ronald bij de tweede keer zijn kans op het goud door een misslag bij de start. Hij moest genoegen nemen met het zilver. De bronzen medaille was voor Gerrie van Lingen, die in de troostfinale Jesper Hospes tweeduizendste seconde voor bleef. Moniek Klijnstra prolongeerde haar titel bij de dames, zij versloeg in de finale Elisa Dul. Het brons ging naar Clarissa van Maaren.

Bij de junioren was het goud voor Marit van Beijnum die met haar razendsnelle start won van teamgenote Lianne van Loon. De bronzen medaille was voor Debby Behr. Bij de heren zegevierde Merijn Scheperkamp, hij klopte Glenn Nijenhuis. het brons ging naar Jelmar Hempenius.

Scheperkamp verslaat Nijenhuis | Foto : Glenn Wassenbergh

Sascha Schenk zegevierde bij de jeugd en klopte Ramona Westerhuis. Evelien Vijn pakte de bronzen medaille. Bij de jongens ging de winst naar Gijs Kamp voor Bart Klaver. Het brons ging naar David Holmes. Lateasha Narain versloeg Yasmine Bouaziz bij de kadetten en brons was er voor Patricia Koot. Bij de jongens zegevierde Jenning de Boo, hij klopte Udo van der Wier. Timo Lamme kreeg het brons omgehangen.

Puntenkoers
In het begin van de wedstrijd werd door verschillende dames punten gesprokkeld waaronder Gerline Crediet en Elsemieke van Maaren. Nog voor de helft van de koers ging Manon Kamminga in haar eentje op avontuur en bleef vier, vijf ronden weg bij het peloton. Daarna sprintte Kamminga nog een paar keer voor de punten en sprong ook mee met Elma de Vries en Crediet die later nog een uitlooppoging waagden. Met ruime voorsprong veroverde Kamminga de nationale titel, voor Crediet en Van Maaren.

Bij de heren bleef Bart Hoolwerf lange tijd alleen vooruit. Gerwin Smit ging in de achtervolging maar beide rijders werden weer teruggepakt door het peloton. Crispijn Ariëns, Chris Huizinga en Luc ter Haar waagden later nog een poging en ook Hoolwerf ging wederom op avontuur. Ditmaal krijg hij Casper de Gier mee, die gestaag punten sprokkelde. De leidende positief van Hoolwerf kwam niet meer in gevaar en kwam ook als eerste over de streep. Het zilver ging naar De Gier en Ariëns pakte brons.

Manon Kamminga op weg naar de winst | Foto : Neeke Smit

Anna van den Bos schreef bij de junioren met ruime voorsprong in punten de titel op haar naam. Daarachter was er een spannende strijd om zilver tussen Bente Kerkhoff en Maaike Verweij. Met een klein verschil ging de tweede plek naar Kerkhoff en behaalde Verweij brons. Bij de heren pakte Teun de Wit zijn tweede nationale titel. Na zijn zege op de baan behaalde hij op de weg eveneens de meeste punten. In de slotfase was de Gouwenaar weg met Harm Visser en Yves Vergeer. Met de zege op zak liet De Wit de sprint over aan zijn medevluchters. Visser won die eindsprint en verzekerde zich zodoende van het zilver, brons was er voor Sem Koster.

Ramona Westerhuis haalde bij de jeugd titel nummer vier binnen. In een sterke koers, waarbij ze zelf een tijd weg blijf, eindigde ze voor Evelien Vijn en Lotte Veenstra. Bij de jongens was Christian Haasjes al vroeg op pad samen met Daan Berkhout. Het tweetal werd weer ingerekend waarna ploeggenoten Ted Dalrymple en Matthieu Hollaar ervandoor gingen. Ook deze poging strandde en de winst ging uiteindelijk naar Haasjes, voor Gert Jan van Diepen en Dalrymple. Bij de kadetten won Stijn van de Bunt na een lange solo, hij klopte Timo Lamme en Ramon Pronk. De zege bij de meisjes ging naar Janne Berkhout, voor Sanne Oosterwijk en Patricia Koot.

One lap
Bij de heren gingen Michel Mulder, Ronald Mulder, Rémon Kwant en Rick Schipper de strijd met elkaar aan. Vanaf de start ging Michel ervandoor maar op het laatste rechte stuk sprintten de vier mannen op de finish af. Er moest een fotofinish aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Ronald Mulder stak zijn voorste wiel net eerder over de streep dan Michel en Kwant.

Aan de start bij de dames stonden Elisa Dul, Danielle Ootes, Marijke Groenewoud en Maya de Jong. Dul sloeg aan het begin van de race een klein gaatje maar op de laatste meters ging Groenewoud vol gas en finishte als eerste. Het zilver ging naar Dul en De Jong werd derde.

Janno Botman veroverde bij de junioren zijn derde titel. In een onderlinge strijd met Merijn Scheperkamp, Glenn Nijenhuis en Teun de Wit werd het een close finish tussen Botman en Scheperkamp. Na bestudering van de beelden werd Botman uitgeroepen tot Nederlands kampioen, voor Scheperkamp en het brons ging naar Nijenhuis.

Bij de dames ging Marit van Beijnum er zoals gewoonlijk als een speer vandoor. Achter haar haakte ploeggenote Lianne van Loon aan. Anna van den Bos en Laura van der Vegt vochten daarachter om de bronzen medaille. In de laatste bocht kwam alles weer bij elkaar en kwam het aan op de eindsprint. Het goud ging naar Van Beijnum, zilver was er voor Van Loon en Van den Bos pakte brons.

Bart Klaver kende bij de jeugd een slechte start maar knokte zich gaande het rondje terug en kwam als eerste over de meet. Hij klopte Ruben Ligtenberg en Luuk van Timmeren nipt. Bij de meisjes pakte Evelien Vijn het goud met een duizendste verschil voor Sascha Schenk en Loes Busser.

Bij de kadetten pakte Jenning de Boo de winst voor Timo Lamme en Stijn de Bunt. Chloé Hoogendoorn zegevierde bij de meisjes en versloeg Lataesha Narain en Dinly Koster.

De dag in foto's

Klik hier voor alle uitslagen.