De tweede dag van het NK Baan/Weg in Heerde leverde Kay Schipper zijn tweede nationale titel op. Na het goud op de 500 meter won hij vandaag ook de 1000 meter. Elisa Dul won bij de vrouwen haar eerste seniorentitel. Crispijn Ariëns en Maya de Jong schreven de punten/afvalkoers op hun naam.

Punten/afvalkoers
Crispijn Ariëns pakte bij de heren zijn eerste nationale titel van het weekend. De 29-jarige rijder van Team Okay Fashion & Jeans pakte de meeste punten op de punten/afvalkoers. Ariëns was voortdurend voorin te vinden en pakte bijna bij elke ronde waar er gesprint werd om de punten minimaal een punt. Chris Huizinga probeerde er nog iets tegen te doen, maar zijn poging strandde. Wel pakte hij het brons, terwijl Luc ter Haar zilver won.

Bij de dames greep Maya de Jong naar de rood-wit-blauwe trui. De jongeling was al vroeg samen met Marieke Driesprong op avontuur uit en pakte daarbij enkele punten. Ook Gerline Crediet was op puntenjacht en ging in haar eentje weg uit het peloton. Even later probeerde Elma de Vries het nog en zij kreeg wederom De Jong mee, die daarmee voldoende punten pakte voor het goud. De Vries ging naar het zilver en Crediet naar het brons.

Bij de junioren stond er een dusdanig klein peloton aan de start dat werd besloten om een puntenkoers te rijden in plaats van een punten/afvalkoers. Het was vrijdag eindelijk raak voor Teun de Wit, die na drie pogingen zijn nationale titel binnen had op de punten/afvalkoers. Hij bleef het langste over en pakte dus ook de meeste punten. Merijn Scheperkamp moest genoegen nemen met het zilver, Sem Koster pakte brons. Bij de dames zegevierde Anna van den Bos, die daarmee haar tweede titel van de dag pakte. Achter Van den Bos eindigde Maaike Verweij en Bente Kerkhoff als tweede en derde. 

Christian Haasjes en Laura Qualm waren de beste op de afvalkoers bij de jeugd. Qualm reed lange tijd op kop en hield in de slotronde knap stand, voordat de aanstormende Ramona Westerhuis er met haar derde titel vandoor ging. Zij werd dus tweede, Evelien Vijn derde. Bij de jongens was Haasjes de snelste in de eindsprint door Remi Slotegraaf en Ruben Ligtenberg ruim voor te blijven. Bij de kadetten zegevierden Timo Lamme en Marieke de Vries. Zij bleven respectievelijk Udo van der Wier en Ramon Pronk en Sanne Oosterwijk en Mayke Vriesinga voor.

Christian Haasjes | Foto : Neeke Smit

1000 meter
Kay Schipper pakte op de 1000 meter zijn tweede nationale titel van het weekend. Na de 500 meter op donderdag sprintte hij vrijdag naar de titel op de 1000 meter. In een chaotische finale troefde hij Rémon Kwant en Luc ter Haar af. 

Bij de senioren dames ging het goud naar Elisa Dul, die na haar diskwalificatie (DQ) op de 500 van een dag eerder nu haar slag sloeg. In de slotronde ging ze er vandoor en het gat was niet meer te dichten voor Maya de Jong en Marijke Groenewoud die het podium compleet maakten. Beau Wagemaker maakte vlak voor de finishlijn een vervelende schuiver en kon zich niet mengen in de medaillestrijd. 

Elisa Dul | Foto : Glenn Wassenbergh

Bij de junioren heren kwam Jordy van Workum in de finalerace hard ten val, waarna de boarding gerepareerd moest worden. Van Workum ging met een diepe wond in zijn rechter bovenbeen naar het ziekenhuis en moet de komende twee weken rust houden. Geen ideale voorbereiding op het WK, geeft hij eerlijk toe, "maar ik vecht me wel terug hoor, ik moet daar staan", luidt het vastberaden. De finale werd herstart en gewonnen door Janno Botman, die voor Merijn Scheperkamp en Bas Meijer over de finishlijn kwam. Meijer kreeg een DQ en het brons ging naar Glenn Nijenhuis. 

Anna van den Bos wist op de 1000 meter haar eerste overwinning van dit NK veilig te stellen. De juniore reed een ijzersterke slotronde en bleef Marit van Beijnum en Lianne van Loon voor. 

Anna van den Bos | Foto : Glenn Wassenbergh

Ramona Westerhuis pakte bij de jeugd haar derde gouden medaille van dit toernooi. Op de streep hing het erom, maar Evelien Vijn moest het nipt met plaats twee doen. Het brons ging naar Sanne Teekens. Bij de jongens ging het goud naar David Holmes, voor Stan Springer en Christian Haasjes.

Jenning de Boo en Chloé Hoogendoorn mochten uit volle borst het Wilhelmus meezingen. Zij pakten het goud bij de kadetten. Zilver was er voor Stijn van de Bunt en Mayke Vriesinga. Brons voor Timo Lamme en Emma Noz. 

De dag in foto's

Klik hier voor alle uitslagen en de livestream.