Tickets
Shop
Nieuws 02 mei 2018

Hekman voor de vijfde keer het sterkst in Steenwijk

Voor de vijfde maal stond Gary Hekman op de hoogste trede van het podium in Steenwijk. Met een machtige eindsprint liet hij de Belg Bart Swings en Francisco 'Paxti' Peula Cabello uit Spanje achter zich. Aan de start van de Klim van Steenwijk verscheen een internationaal gezelschap met rijders uit elf verschillende landen.

Foto : Neeke Smit

Een flink peloton van 55 inlineskaters begon in Overijssel aan de koers over 42 kilometer. Vroeg in de wedstrijd trokken de Belg Bart Swings en Crispijn Ariëns, winnaar van de eerste KNSB Marathon Cup, ten aanval. Ze werden al gauw vergezeld door Gary Hekman, de Spanjaard Francisco Peula Cabello en Mike Paez uit Colombia. Vanuit het peloton werden verschillende pogingen ondernomen en na een ultieme krachtsinspanning vond Marthijn Mulder de aansluiting. Voor de finish moest hij echter lossen na een demarrage, net als Ariëns.

Halverwege had de Colombiaan de kopgroep al laten gaan en denderde het viertal door. Het tempo lag behoorlijk hoog met een gemiddelde snelheid van bijna 42 kilometer per uur. Had Hekman een strijdplan? "Nee, helemaal niet", vertelt hij na afloop. "Het was een heel sterk peloton. Op een gegeven moment zat ik te denken: Paxti (Peula Cabello) is wereldkampioen geweest, net als Bart (Swings) en Crispijn (Ariëns); het is wel een elitegroepje. Daarachter zaten ook nog flink wat namen dus je blijft gewoon doorrijden ook al is het zo vroeg in koers. We speelden er ook mee, dan reden we iets rustiger en dan konden we weer wat harder gassen."

Terwijl Hekman, Swings en Ariëns kop over kop reden, bleef de Spanjaard stoïcijn in het laatste wiel hangen. Maar met de laatste beklimming in zicht ging Peula Cabello prompt vol gas voor de overwinning. Net voor de bocht sprintte hij ervandoor, maar zijn aanval werd gepareerd door Hekman en Swings. "Ik had 'm eigenlijk ook niet meer verwacht en dacht 'holy shit, gaat hij 'm nou nog pakken?' Ik dacht hij blijft wel achter ons zitten en rijdt eventueel voor een derde plek. Maar hij ging er toch nog voor, dat was wel mooi, ha." De Kampenaar trok eindelijk het hardst door en kwam met twee handen in de lucht en tong uit de mond als eerste over de streep.

Hij nam al vier keer eerder de beker en bloemen in ontvangst in Steenwijk en evenaarde Arjan Smit met deze vijfde zege. "Dit parcours is op mijn lijf geschreven. Het is snel en zwaar. Vooral het laatste stukje van de klim ligt mij goed. Het steilste stuk zit halverwege en op het laatste deel loopt het een beetje vals plat door. Daar moet je weer snelheid door macht maken, die macht heb ik wel." De eerste overwinning van het marathonseizoen op wieltjes doet hem goed. "Ik zei tegen Crispijn (Ariëns) na Oldebroek dat het 1-0 voor hem stond, nu is het weer gelijk dus we kunnen weer verder", besluit hij lachend.

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan