Het NK Baan/Weg in Heerde werd zaterdag afgesloten met de 100 meter. In de finale troffen Michel en Ronald Mulder elkaar. De strijd werd gewonnen door Michel waarmee hij zijn titel prolongeerde. Dit kampioenschap was tevens het selectiemoment voor het WK en dus een uitgelezen kans voor de broers om zich van hun beste kant te laten zien.

De finale van de 100 meter werd nog even extra spannend vanwege een valse start.
Michel: "Ja, ik had de eerste vals en bij de tweede start maakte Ronald een misser. Ik was redelijk goed weg, de tweede keer ook. Dus dan is het snel klaar."
Ronald: "De start is van essentieel belang dus die moet goed zijn. Ik forceerde een beetje en dan wil je er voorbij maar dat lukte niet. Je rijdt maar met z'n tweeën in de finale dus je hoeft ook niet voor zilver of brons door te rijden. Dan is het gewoon klaar en weet je dat je tweede bent."

Hoe is dit toernooi voor jullie verlopen?
Michel: "Het ging best wel goed eigenlijk. Ik vond de piste beter gaan dan verwacht. Aangezien we nog niet superveel weken op de skeeleren staan. Dus ik was wel tevreden met zilver op de piste, bijna goud. Dat kleine verschil op de 500 meter was wel jammer. Maar Kay (Schipper) rijdt hartstikke goed op de piste, hij heeft beide afstanden gewonnen. Wat betreft het wegtoernooi vind ik het in ieder geval heel fijn dat we laten zien dat we nog steeds de snelsten zijn op de weg. Hopelijk kunnen we dat straks ook goed doen op het WK."

Finale 100 meter, Michel pakt de titel voor Ronald | Foto : Glenn Wassenbergh

Is er nog spanning over de WK-selectie?
Michel: "Ik zou nu niet graag de bondscoach willen zijn. Wie neem je allemaal mee? Je moet ook kijken of mensen medaillekansen hebben. Dat is heel moeilijk in te schatten. Als ik voor mezelf spreek; ik word wel tweede op de 500 meter maar denk niet dat dat de afstand is waarop ik de meeste kans maak op het WK. Dat is op de one lap en misschien op de 100 meter. De bondscoach moet ook afwegingen maken qua kansen om tot een selectie te komen. Er zijn al best wat verschillende winnaars geweest."
Ronald: "Het is inderdaad lastig. Jij hebt volgens mij het klassement gewonnen dus jij bent sowieso geplaatst. Ik verwacht dat Kay en ik ook geplaatst zijn. Wellicht komt er nog een vierde of vijfde rijder bij. Dat zou er dan een voor de weg en een andere voor de piste zijn." 
Michel: "Op de lange afstanden heb je Luc (ter Haar) die gewonnen heeft, Crispijn (Ariëns) en nu Bart (Hoolwerf) op de weg. Die jongens moeten ook iemand mee hebben. Ja, het is nog niet zo makkelijk."
Ronald: "Het wordt een leuke taak voor de bondscoach."

Close finish op de one lap, Ronald (links) troeft Michel af | Foto : Glenn Wassenbergh

Jullie hebben twee Europa Cups gereden, samen in Heerde en Michel daarvoor in Groß-Gerau. Waren die bedoeld om alvast te kijken hoe je ervoor staat op internationaal niveau?
Ronald: "Wij komen uit een lang schaatsseizoen dus we hebben echt even rust nodig gehad. Dan begin je weer te skeeleren. Je weet wel dat dit NK het selectiemoment is. De Europa Cup in Heerde was nodig om wedstrijdritme op te doen en nu ook te laten zien dat je bij de besten hoort. Je wilt je gewoon plaatsen voor het WK in eigen land.

Het is sowieso goed om veel wedstrijden te rijden want voor skeeleren heb je dat nodig. In die zin is het ook prettig dat er nu tijd is om naar het WK toe te werken. We gaan weer veel trainen met die snelle gasten. Dus in de training is het eigenlijk al een wedstrijd en we willen waar mogelijk ook echt wedstrijden rijden."

Klik hier om alles te lezen over het NK Baan/Weg in Heerde.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 15 mei om 10:28