Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2018

WK Shorttrack: Relayploegen sluiten teleurstellende dag goed af

Op dag twee van het WK Shorttrack hebben de Nederlanders niet voor een medaille kunnen zorgen. Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven liepen de finales op de 1500 meter mis. Ook op de 500 meter kwamen Van Ruijven en Van Kerkhof tekort voor een medaille. De relayploegen sloten de dag echter goed af. Zowel de mannen als de vrouwen bereikten de finale.

Relay
De relayvrouwen, met Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries, bereikten op overtuigende wijze de finale. In een heat met Italië, China en Japan eindigden de oranje vrouwen knap als eerste. Van Ruijven anticipeerde meteen op een foutje van China en bracht oranje al gauw op de tweede plek, waarna Schulting het team later de koppositie bracht. De Vries, Van Kerkhof, Van Ruijven en Schulting gaven die plek vervolgens niet meer uit handen.

Ook de mannen mogen zich morgen opmaken voor de relayfinale. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Mark Prinsen moesten het in een ijzersterke heat doen tegen de nummer één, twee en drie van de Olympische Spelen (Hongarije, China en Canada). Alleen de Canadezen bleken nog een maatje te groot. "Dit zijn de mooisten", zei een trotse Breeuwsma. "We moesten flink aan de bak, maar we maakten weinig fouten. Morgen gaan we zien wie hem pakt."

De Fries zag dit optreden niet als revanche op de mislukte relay van de Olympische Spelen. "Nee, dit is een nieuwe wedstrijd. Wij zijn nog altijd de wereldkampioen", wilde Breeuwsma er maar mee zeggen. Zelf kwam hij voor het eerst sinds jaren niet meer uit op het individuele toernooi. "Natuurlijk vind ik dat jammer, maar voor nu is het prima. Ik was er eerlijk gezegd ook wel klaar mee. Je moet nog zó fit zijn om hier goede resultaten te halen. En ik kom hier niet om er in de voorrondes al uit te liggen." 

Kwartfinale 500 meter
Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven
hebben zich niet weten te plaatsen voor de halve finale op de 500 meter. De Nederlanders zaten in dezelfde heat, maar eindigden als derde en vierde. Ondanks de snelle start van Van Ruijven hield ze die plek niet vast. "Ik baal hier heel erg van. Ik keek gewoon niet goed om me heen en toen was de Poolse (Natalia Maliszewska, red.) er ineens voorbij", treurde Van Ruijven, die vervolgens ook de Zuid-Koreaanse topfavoriete Min Jeong Choi nog voorbij zag komen.

"Dan probeer je te redden wat er te redden valt, maar eigenlijk was het kwaad toen al geschied." Voor Van Ruijven rest er zondag nog één individuele kans. Op de 1000 meter hoopt ze haar vorm te tonen. "Ik heb namelijk echt het gevoel dat ik in vorm ben, maar door verkeerde keuzes laat ik het nu niet zien. Dat is echt zuur." Van Kerkhof overleefde de kwartfinale ook niet, zij eindigde weliswaar één plekje voor Van Ruijven, maar dat was niet voldoende voor een halve finale. 

B-finale 1500 meter
Yara van Kerkhof heeft bij haar eerste afstand van het WK de achtste plek behaald. In de B-finale van de 1500 meter werd ze tweede achter Jinyu Li en pakte daarmee één puntje voor het klassement. Suzanne Schulting kreeg een straf wegens een onreglementaire inhaalactie en pakte dus geen enkel punt voor het klassement. "Ik snap niet waarom ik hier een straf voor kreeg", was de reactie van Schulting.

De 20-jarige Friezin, die de afgelopen dagen kampte met koorts, merkt dat ze zich steeds beter begint te voelen. "Hoe ik me vanochtend voelde? Nou, ik ben niet zo'n ochtendmens, maar ik voelde me dusdanig fit om weer het ijs op te gaan. Ik heb nog niet de vorm die ik zou moeten hebben op een WK, maar m'n benen voelden beter dan verwacht."

Schulting, die in de relay als vierde werd opgesteld en zich zo iets kon sparen, hoopt morgen op 'haar' 1000 meter een finaleplek te bemachtigen. "Ik wil graag in de superfinale staan. Ik heb nu helmnummer zeven en ik zou graag in de enkele cijfers willen blijven", maakte Schulting haar andere doel voor dit weekend duidelijk. 

Sjinkie Knegt kwam er in zijn B-finale niet aan te pas. De Fries had moeite om te versnellen en liet het in de laatste bocht zelfs lopen. Hij kwam uiteindelijk als vierde over de streep en werd negende op de afstand. Ook geen punten dus voor Knegt. "In de halve finale heb ik zoveel energie gegeven dat ik niet meer genoeg kon herstellen."

Halve finale 1500 meter
Schulting begon als eerste Nederlandse in de eerste heat. De Friezin begon rustig en bleef in het kielzog van topfavoriet Min Jeong Choi. Toen de Koreaanse versnelde, moest Schulting het antwoord schuldig blijven. In de laatste rondes had de Nederlandse het zwaar, maar ze perste er nog een versnelling uit, wat haar een vierde plek en de B-finale opleverde. "Met dit deelnemersveld was een medaille sowieso heel erg lastig geweest."

Van Ruijven leek op weg om de finale te halen, maar met nog een paar ronden te gaan raakte het pijpje leeg. Zo verloor ze binnen een paar ronden vier plaatsen. "Tactisch reed ik heel erg goed, maar als sprinter kwam ik op het eind gewoon tekort. In onze heat werd ook heel snel gereden, dus uiteindelijk was ik niet teleurgesteld over de race."

Van Kerkhof kwam in de derde heat als laatste Nederlandse in actie. De Zoetermeerse wachtte lang en moest het uiteindelijk op de streep net afleggen. Ze finishte als derde en dat betekende net als Schulting een plek in de B-finale.

Knegt begon in zijn halve finale voortvarend. Hij nam al gauw de leiding in een sterk bezette heat. Met nog twee rondes te gaan haalde Samuel Girard hem in en vervolgens ook de Koreaan Lim, waardoor Knegt in de verdrukking kwam en niet meer voor een finaleplek kon gaan. Hij finishte als vierde. "In zo'n zware heat weet je dat je van voren moet zitten. Ik was de gangmaker, zat met nog negen rondes te gaan op kop. Ik kwam een heel eind, maar het was net niet genoeg."

Je shorttrackhelden live aanmoedigen kan op het EK Shorttrack 2019 in Dordrecht


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan