Tickets
Shop
Nieuws 16 mrt 2018

WK Shorttrack: Knegt en niet fitte Schulting op twee afstanden door

De Nederlandse equipe heeft de eerste dag van het WK Shorttrack niet zonder kleerscheuren overleefd. Zo miste Sjinkie Knegt de kwartfinale op de 500 meter en is Suzanne Schulting nog altijd niet helemaal fit. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof plaatsten zich op alle drie de afstanden overtuigend voor het hoofdtoernooi.

Foto : Soenar Chamid

Schulting, die de afgelopen dagen kampte met koorts, was net op tijd fit om aan het WK mee te doen. Ze miste weliswaar nog power in haar benen, maar haalde desondanks wel op de 1000 en 1500 meter het hoofdtoernooi. Op de 500 meter kwam ze net tekort door in haar heat derde te worden.

"Ik voel me niet heel erg goed momenteel. Na de 500 meter (de tweede afstand van de dag) ging het bergafwaarts. Ik heb zelfs vóór mijn 1000 meter nog moeten overgeven, maar die ben ik uiteindelijk op karakter doorgekomen", aldus Schulting, die dinsdag ineens te maken kreeg met koorts. 

Wat de oorzaak precies is, weet ze niet, maar de olympisch kampioen op de 1000 meter denkt dat het met de Spelen te maken heeft. "Dat was ons piekpunt. Drie weken zaten we in volle focus en daarna kwam denk ik in Nederland alle stress en spanning vrij." Schulting had de afgelopen dagen weinig gegeten, haar energielevel ging flink naar beneden. Donderdag stond ze voor het eerst weer op het ijs, maar daar was ze snel weer vanaf.

"Ik had wat ijsgevoel nodig en ik wilde de spanning voelen. Maar alles voelde sloom en slap." Of ze heeft getwijfeld om niet te starten dit weekend? "Ontzettend veel. Gisterochtend voelde ik me klote, maar vanochtend was de temperatuur weer goed. Of beter gezegd: goed genoeg. Ik had onwijs veel zin om te racen, bovendien wilde ik heel graag laten zien dat wat ik op de Spelen kon, hier ook kan. Ik hoop dat ik me morgen beter voel, we gaan zien hoe ik me ontwikkel."

Sjinkie Knegt haalde, net als Schulting, het hoofdtoernooi op de 500 meter niet. De regerend wereldkampioen op de kortste afstand kreeg een penalty doordat hij de Chinees Tianyu Han van zich afhield. Zelf was hij het daar totaal niet mee eens. "Er gebeurde niks. Volgens mij wil de scheidsrechter de sport kapot maken. Hij heeft er niets van begrepen", was Knegt duidelijk.

In eerste instantie probeerde Knegt Charles Hamelin te passeren, maar de Nederlander slipte even en hield vervolgens in. Hij verloor daarna ook snelheid, waardoor Knegt en de Chinees Han in de laatste ronde tegen elkaar aan kwamen. Knegt kwam net iets eerder over de streep, maar werd bestraft door de scheidsrechter. "Ik heb die Chinees niet eens benadeeld. We zouden alle drie doorgaan. Waarom doet de scheids dit? Onbegrijpelijk." 

Knegt zette het snel van zich af, want hij moest daarna nog op de 1000 meter aan de bak. Die won hij overtuigend door de gehele race van voren te rijden. "Het niveau is zo hoog. Als ik de kans krijg om op kop te rijden, dan doe ik dat. Het was verder een stabiele dag, heb geen grote fouten gemaakt. Ik had misschien op de 500 meter voor de derde plek kunnen gaan, maar ik ga altijd voor de winst."

Itzhak de Laat haalde alleen het hoofdtoernooi op de 1000 meter. De Laat werd in de voorronde van de 500 meter uitgeschakeld doordat hij al snel op een blokje kwam te staan. De achterstand die hij daarbij opliep kon hij niet meer goed maken. "Ik had pech met de start, ik dacht dat er vals werd gestart. Daarna kwam ik ook nog op een blokje te staan, waardoor ik nog meer snelheid verloor."

De Laat wist zich eerder op de dag ook al niet te plaatsen voor de 1500 meter. "Ik weet echt niet hoe het kan dat ik zo slecht reed. Ik kwam hier met heel veel vertrouwen naartoe, maar op de één of andere manier hangt er een bepaalde sloomheid over me heen. Het lekker rijden lukte me gewoon niet, blijkbaar was ik niet helemaal scherp." 

Pas op de 1000 meter liet De Laat zien dat hij het zeker wel in huis heeft om in het hoofdtoernooi te staan. "Ik had toen pas het idee dat ik weer kon schaatsen. Misschien was het een wake-up-call, maar ik ben heel blij dat ik me geplaatst heb en dat ik de dag normaal heb kunnen afsluiten. De vorm is er namelijk wel."

Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof kenden een prima begin van het WK. Zij plaatsen zich op alle afstanden voor het hoofdtoernooi. Van Kerkhof mist op haar erelijst nog één medaille en dat is een individuele WK-medaille. "Als ik dat haal, is het echt een topseizoen." 

Je shorttrackhelden live aanmoedigen kan op het EK Shorttrack 2019 in Dordrecht


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan