Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2018

Welke rapportcijfers geeft Jeroen Otter voor dit seizoen?

Met het WK Shorttrack eindigde het lange seizoen voor de shorttrackers. Een seizoen dat vorig jaar begon met vier World Cups, maar waar het piekmoment eind januari/begin februari lag. Een seizoen met ups en downs, maar bondscoach Jeroen Otter houdt vooral een positief gevoel over aan dit seizoen. Welke cijfers geeft Otter voor dit seizoen?

Foto : Soenar Chamid

Het WK:
"Een zes. Het was een WK met veel ups en downs. We zijn naar het WK gegaan met dezelfde doelstelling als de Spelen: vier finaleplekken en twee medailles. Op het WK hoort er dan nog een allroundklassement bij, dus we wilden ook iemand op het allroundpodium hebben. Dat is helaas niet gelukt.

Sjinkie (Knegt, red.) was aan zijn stand verplicht om hier een medaille te halen individueel en dat lukte op de 1000 meter. Op de 500 meter werd hij er onterecht uitgeknikkerd door de scheidsrechters en werd hem een kans ontnomen om een podiumplek te halen.

Van Itzhak (de Laat, red.) had ik iets meer verwacht, hij reed te passief. Dat komt misschien wel omdat het op de Spelen heel makkelijk ging. Hij was constant te laat; op elke afstand voldeed hij niet aan de potentie die hij heeft. Dat kan ook een gebrek aan ervaring zijn, het is immers zijn eerste WK die hij individueel reed. Maar als je voor Nederland uitkomt, hoor je er te staan en hoor je het beste uit jezelf te halen.

Foto : Soenar Chamid

Suzanne (Schulting, red.) was dit WK natuurlijk niet fit, maar heeft op zich prima gereden. Een podiumplek was niet mogelijk met zo’n verzwakt lichaam, maar ze had zeker een keer top tien kunnen rijden. Yara (van Kerkhof, red.) reed een prima toernooi. Het is heel knap wat Yara uit zichzelf kan halen. Zij is een voorbeeld voor veel sporters. Zij heeft weliswaar niet de grote motor die je misschien zou moeten hebben, maar haalt er alles uit en levert goede prestaties.

Ook Lara (van Ruijven, red.) heeft netjes gereden. We hebben ervoor gekozen om Lara in de relayfinale te laten finishen en dat heeft ze prachtig gedaan. In de laatste bocht voelde ze de Canadese Marianne St-Gelais komen, maar ze hield haar keurig achter zich. Lara twijfelde voorafgaand of ze dit wel zou kunnen, maar ze heeft het vertrouwen dat we haar hebben gegeven . De zilveren medaille van de relaydames vond ik een hele mooie. Helaas liep de relayfinale bij de mannen niet zoals gehoopt."

De Olympische Spelen:
"Een negen. Als de relaymannen de finale hadden gehaald en op het podium hadden gestaan, had ik een tien gegeven. Voor de rest was het fantastisch toernooi. Sjinkie won natuurlijk een mooie zilveren medaille op de 1500 meter, maar als die misschien net iets rustiger in zijn hoofd was geweest, had er nog meer ingezeten. Itzhak haalde een keurige zesde en tiende plek en Daan (Breeuwsma, red.) haalde knap een B-finale.

Bij de dames pakten we ook veel medailles: het goud van Suzanne, zilver van Yara en brons bij de relay. En dan hebben we nog Jorien (ter Mors, red.) die als eerste winter-olympiër ooit een medaille pakte op twee onderdelen. Bovendien reed ze op beide onderdelen een olympisch record. Tja, wat wil je nog meer?"

Foto : Soenar Chamid

Het seizoen:
"Een acht. De focus lag voor ons natuurlijk op de Spelen. Eind januari wilden we goed zijn op het EK, zodat we een week later op de Spelen konden pieken. We presteerden goed op het EK, Sjinkie won zelfs alle afstanden en ging met topvorm naar de Spelen. Toch zie je dat de prestatiedichtheid is in onze sport gewoon groot is.

Er zijn landen waar het langebaanschaatsen op hetzelfde niveau zit als het shorttrack. In Nederland kiezen veel rijders op jonge leeftijd voor de langebaan. Daar is eventueel wat geld te verdienen en is de eer en erkenning groot. Misschien wel de grootste erkenning van het afgelopen jaar is dat dát wat in balans is gekomen. Ik denk (en hoop) dat er heel veel tieners zijn die denken: shorttrack is ook wel gaaf en doet ertoe in de topsport. Dat is ontzettend belangrijk voor de sport."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan