In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Nieuws van het weekend
De ontknoping van het ISU WK Allround op De Coolste Baan van Nederland is er een die de geschiedenisboeken ingaat. De Noor Sverre Lunde Pedersen leek zeker van de eindzege, maar ging op de tien kilometer onderuit door zichzelf te pootjehaken. Patrick Roest pakte de wereldtitel en zijn ploeggenoot Sven Kramer, die vanaf 2007 maar liefst negen keer het allroundkampioenschap won en in Amsterdam zijn tiende overwinning wilde pakken, eindigde naast het podium op plaats vier. 

Buitenlander(s) in het nieuws
De tien kilometer bracht ons naast de valpartij van Pedersen nog een verrassende gebeurtenis: het was Nils van der Poel die de slotafstand op zijn naam schreef. De Zweed met Nederlandse achternaam had echter liever tweede geworden als dat betekende dat zijn trainingsmaatje Sverre Lunde Pedersen was blijven staan. "Het was heel droevig. Ik heb zelfs een beetje gehuild. Ik had Sverre de overwinning erg gegund."

Top
Annouk van der Weijden heeft haar schaatscarrière afgelopen weekend afgesloten met brons op het WK Allround. Op de afsluitende vijf kilometer bezorgde ze zichzelf een prachtig afscheid. In een rechtstreeks duel won ze de strijd om plaats drie in het eindklassement van Antoinette de Jong. Met de vorm zit het dus wel goed, maar of ze haar beslissing om te stoppen gaat herzien? Dat niet: "Het gaat supergoed, maar het is genoeg geweest. Het hoofdstuk is afgesloten en een nieuw leven gaat beginnen."

Tijd
Joy Beune zal het WK voor junioren niet snel meer vergeten. De 18-jarige Bornse veroverde in Salt Lake City de wereldtitel allround en noteerde liefst vijf wereldrecords. "Dit is nog eens pieken op het juiste moment", vertelde ze.
Het prachtige rijtje:
1000 meter: 1.14,21
1500 meter: 1.54,21
3000 meter: 3.59,47
Team pursuit: 2.59,55 (Beune, Elisa Dul en Jutta Leerdam)
Vierkamp: 153.776 punten

Quote
"Mark Rutte had dit ook niet meer verwacht", vertelde Patrick Roest zondagavond. Vlak na het behalen van zijn eerste wereldtitel bij de senioren werd de kersverse kampioen namelijk even gebeld door de minister-president. "Hij feliciteerde me en zei dat hij met een hoop spanning naar de tien kilometer had zitten kijken."

Beeld
De testritten op het WK Allround in Amsterdam werden gereden door een aantal 'Oude Meesters' van het allroundschaatsen. Leo Visser, Hein Vergeer, Rintje Ritsma, Falko Zandstra, Johann Olav Koss en Eric Heiden betraden afgelopen weekend allemaal het ijs van De Coolste Baan van Nederland. 

Koss en Heiden poseren samen | Foto: Huub Snoep