Tickets
Shop
Nieuws 06 jun 2018

Janita Willems-Crediet zet punt achter sportieve carrière

Janita Willems-Crediet heeft haar skates aan de wilgen gehangen. De Klim van Steenwijk was de laatste wedstrijd van de 31-jarige rijdster uit Nieuwleusen. Ze maakte tien jaar deel uit van het inlinepeloton.

Foto : Neeke Smit

In februari werd al bekend dat Willems-Crediet ging stoppen met marathonschaatsen. Sinds 2014 was ze landelijk rijdster en de afgelopen drie winterseizoenen kwam ze uit voor team Leontienhuis. Vorig jaar boekte ze haar beste prestatie op het ijs met een elfde plaats in de Alternatieve Elfstedentocht. Ze sloot haar schaatscarrière af met wedstrijden op de Weissensee, in Luleå en op natuurijs in Nederland. "Ik wilde graag nog naar Zweden, want daar was ik nog nooit geweest", vertelt Willems-Crediet.

Willems-Crediet op de Weissensee | Foto : Neeke Smit

Na de winter twijfelde ze of ze nog een zomer door zou gaan, met het WK Inline-skaten in haar achterhoofd. "Ik wist het niet goed, en was ook druk met verbouwen", lacht ze. "Ik heb de Klim van Steenwijk gereden en dat viel me eigenlijk mee. Maar na tien jaar is het mooi geweest. Ik doe het nu voor de hobby, zonder de druk van wedstrijden rijden."

"Als je erin zit, merk je het niet maar het was toch vaak ren- en vliegwerk. Trainen voor of na het werk, in de winter bijna elke zaterdag op pad." Van stilzitten moet Willems-Crediet echter niets weten. "Ik ben nog volop aan het fietsen en hardlopen. Inlineskaten volg ik ook nog op de voet hoor, ik ga mijn zusje Gerline aanmoedigen op het WK en hoop dat ze een mooie prestatie neer kan zetten."

In haar loopbaan op skeelers heeft de Nieuwleusense een aardige erelijst opgebouwd. Op het NK Marathon in 2017 werd ze derde en in Hallum op het Open Nederlands kampioenschap pakte ze twee keer achter elkaar zilver. Haar hoogtepunten beleefde Willems-Crediet in 2016. Op het EK Marathon in Steenwijk werd ze tweede en ze schreef het eindklassement van de KNSB Marathon Cup op haar naam.

Janita met haar zilveren EK-medaille naast zusje Gerline | Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan