Gary Hekman heeft het zo druk met skeeleren dat hij zijn wielerlicentie nog altijd niet heeft aangevraagd. Vanaf begin april heeft de 29-jarige rijder uit Gramsbergen nog geen enkele skeelerwedstrijd overgeslagen. Alles staat voor hem in het teken van het WK Inline-skaten, dat vanaf zondag in eigen land wordt verreden. "Het WK is alleen geslaagd met goud."

Het is voor het eerst dat Hekman voor een dergelijke voorbereiding kiest. Waar hij tijdens vorige zomers meerdere wielerkoersen reed, reist hij nu elk weekend af naar een Europese stad om een World Inline Cup (marathon) of Europa Cup (toernooi op de piste) te rijden. Hij heeft er deze zomer speciaal voor gekozen om heel veel te skeeleren zodat hij tijdens het WK in goede vorm verkeert.

Ter vergelijking: in een vorig jaar stond Hekman ongeveer vijftien keer op de skeelers, terwijl hij deze zomer in twee weken tijd al vijftien keer op de skeelers heeft gestaan. Het is een nieuwe benadering voor Hekman, die deze zomer bovendien veel specifieker heeft getraind. "Ik ben veel meer op de baan gekropen om mezelf uit te dagen. Het is namelijk niet makkelijk als je een gast van 86 kilo bent. Je moet jezelf prikkelen en dat heb ik de laatste tijd echt goed gedaan."

Met die prikkel doelt hij onder meer op de vijfde KNSB Marathon Cup in Staphorst, waar hij niet zoals de rest op wieltjes van 125 millimeter startte, maar op wieltjes van 110 millimeter. "Puur om mezelf wat meer uit te dagen. Het is voor mij heel lastig om tegen de Okay-jongens op te boksen. Je weet dat zij het gaan uitspelen. Dan kan ik beter af en toe een goede trainingsprikkel pakken en veel World Inline Cups rijden. Daar heb ik veel meer aan."

Marathon
Voor Hekman is het alweer een tijdje geleden dat hij actief is geweest op een WK Inline-skaten. In 2013 staat hij in Oostende voor het laatst aan de start van het mondiale kampioenschap. In dat jaar won Crispijn Ariëns de marathon, terwijl Hekman genoegen moest nemen met een vierde plek. "Als ik nu vierde word, zou ik niet tevreden zijn", stelt Hekman, die zich tijdens dit WK vooral op de marathon richt. Op de baan of op de weg heeft hij geen ambities.

"Ik heb tegen de bondscoach (Frank Fiers, red.) gezegd: als de kopman wil dat ik op één van de andere onderdelen rijd, dan help ik hem waar ik kan. En als ik niet hoef te rijden, is dat ook prima." Op de marathon is Nederland volgens hem verplicht om voor goud te gaan. "We hebben zo'n goede ploeg dat we echt voor de winst moeten gaan. Crispijn en Ingmar (Berga) zijn de pure aanvallers en Bart (Hoolwerf) en ik kunnen een goede sprint rijden. Iedereen kan winnen en daar moeten we gebruik van maken."

Wanneer de rest te langzaam gaat.. lekker de 2e lijn sturen. #stuurkoning #omegary

Een bericht gedeeld door Gary Hekman (@hekmangary) op

Hekman staat bij elke marathon met maar één doel aan de start: winnen. Hij heeft al heel wat vierde, vijfde en zesde plekken op zijn lijstje staan op de marathon, maar hij wil nu een paar plekjes opschuiven. "Die druk om te winnen kan ik mezelf altijd opleggen. Sommigen bezwijken daaronder, ik niet." Hekman noemt Bart Swings de grootste uitdager. De Belg won onder andere al vijf jaar op rij de marathon van Berlijn, telkens vlak voor Hekman.

"Het is geen schande om van hem te verliezen, want hij heeft van die dagen dat hij niet te houden is. Toch heb ik hem ook weleens verslagen", doelt hij onder meer op de Klim van Steenwijk, die Hekman afgelopen mei voor de vijfde keer op zijn naam schreef. Hij versloeg daar Swings en de Spanjaard Peula Cabello, inlineskaters die er ook in Arnhem bij zijn.

Kroeg
De mindset om echt voor de sport te leven is er bij Hekman pas de laatste jaren gekomen. Vroeger was hij naar eigen zeggen vaker in de kroeg te vinden dan op de fiets. Dat was in de uitslagen terug te zien, want het was het vaak 'net niet'. "Ik zag sporten als een makkelijke manier om geld te verdienen. Als ik een paar keer per week trainde, kreeg ik m'n centjes en kon ik gewoon presteren."

Te vaak miste Hekman echter de boot. Hij was het zat en dat zorgde voor een omslagpunt. Hij stelde zichzelf de vraag: stop ik ermee of ga ik er alles aan doen? Het werd de tweede optie. Hij ging vaker en specifieker trainen en werd ineens door zijn concurrenten in de gaten gehouden. "Eerder was het van: oh die dikke rijdt toch in de weg en nu is het van: die gast is goed getraind en moeten we zo snel mogelijk zien te lozen. Nee, ik ben niet ineens meer gaan winnen, maar ik voel me er wel een stuk beter bij. Ik leef nu echt als een topsporter."

Het liefst wint Hekman volgende week zondag in Arnhem zelf goud, maar mocht een andere Nederlander op het hoogste treetje staan, is hij ook tevreden. "Het WK is alleen geslaagd met goud." En wat als het brons wordt? "Daar teken ik alleen voor als een andere Nederlander hem dan wint."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 29 jun 2018 om 18:09