Het WK Inline-skaten in Nederland zit er nog maar net op, maar Elsemieke van Maaren verheugt zich nu alweer op het EK volgende maand in Belgiƫ. De 21-jarige Zuilichemse heeft de smaak van het inlineskaten flink te pakken. En dat had ze een paar maanden geleden niet gedacht.

Nog geen twee maanden geleden stond Van Maaren zonder enige ambities aan de start van het NK Baan/Weg in Heerde. Ze was net aan het seizoen begonnen en wilde de wedstrijd meepakken als training voor het schaatsseizoen. Van Maaren verraste op het NK met een bronzen medaille op de puntenkoers en een zilveren medaille op de afvalkoers. Een week later pakte ze bij het NK Marathon ook nog eens zilver. Door die goede prestaties reed ze zich in de kijker van bondscoach Frank Fiers, die haar selecteerde voor het WK in Heerde en Arnhem.

Die uitnodiging was dan weer een grote verrassing voor Van Maaren, die zich vanaf dat moment volledig ging richten op het inlineskaten. "Ik ga niet een WK rijden om warm te worden voor het schaatsen. Als ik ergens aan meedoe, wil ik hem ook zo goed mogelijk rijden. Mijn trainer zei bovendien dat het geen negatief effect heeft op de winter en het is een mooie ervaring om mee te pakken. Deze kans kon ik gewoon niet laten liggen."

Zenuwen
Het toernooi begon voor Van Maaren op maandagavond in Heerde, waar ze de finale reed van de afvalkoers. Voor de jongeling was haar eerste grote wedstrijd voor eigen publiek en veel bekenden 'heel spannend'. "Ik wist niet wat ik me ervan kon voorstellen, ik had zenuwen tot in m'n tenen. Maar dat komt ook omdat ik nieuwe dingen altijd wel een beetje spannend vind. Het is goed om je horizon daarom eens te verbreden", aldus Van Maaren, die de afvalkoers afsloot met een knappe veertiende plek.

Eenmaal rijdend in het peloton verdwenen de zenuwen snel. "Ik kwam natuurlijk ook pas maandagavond in actie, terwijl zaterdagavond de openingsceremonie al was. Iedereen zat er al helemaal in, en ik moest maar wachten totdat ik aan de beurt was. Dan zit je maar een beetje te wachten in je hotel. Wat ik gedaan heb om de tijd te doden? M'n kamergenootje (Marit van Beijnum) lastigvallen, veel koffie drinken en Netflix kijken, haha."

Foto : Eline Hooghiemstra

Bij haar tweede onderdeel, de puntenkoers op de weg in Arnhem, moest ze vroegtijdig het strijdtoneel verlaten, omdat ze over een Duitse heen viel. Bij de afsluitende marathon zondag werd ze halverwege de koers gediskwalificeerd doordat ze een fles water aanpakte op een plek waar het 'schijnbaar' niet mocht. "Ik heb twee keer pech gehad, maar toch ben ik heel blij dat ik zo fit en in vorm ben. Als ik deze lijn kan doortrekken naar het EK komen de uitslagen vanzelf."

Keivet
Ondanks de pech heeft Van Maaren ontzettend genoten van haar eerste WK. Ze heeft veel geleerd van haar teamgenoten en coaches. "Vooral op tactisch gebied hebben ze me veel bijgebracht. Ook de coaches Frank (Fiers) en Valentina (Berga) maakten me erg enthousiast. Ze hebben me veel moed ingepraat", aldus Van Maaren, die het WK 'keivet' vond. "Het was een supervette ervaring die ik echt niet had willen missen. Ik ben heel blij dat ik hierheen mocht."

Of ze de komende jaren meer tijd en aandacht aan het inlineskaten gaat besteden, weet ze nog niet, maar het kriebelt wel, erkent ze. "Ik doe het marathonschaatsen en skeeleren echt niet om er rijk van te worden, maar omdat ik het allebei zo tof vind om te doen. Ik bekijk het per seizoen, ik ben daar vrij nuchter in. Ik denk wel dat er uit het skeeleren meer te halen valt. Ja, ik heb nu alweer zin in het EK in Oostende, maar eerst ga ik op trainingskamp met m'n schaatsploeg, haha."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 10 jul om 15:25