Waar de heren junioren tijdens het WK Inline-skaten met hun medailles een groot deel van de aandacht opeisten, waren de prestaties van de junioren dames ook zeker niet onverdienstelijk. Toptiennoteringen waren er in overvloed, maar het hoogtepunt was de vijfde plaats van Marit van Beijnum op de 100 meter.

Vooraf waren de ogen op de 100 meter vooral gericht op de gebroeders Mulder, die zaterdagochtend al de nodige fans naar het parcours hadden getrokken. Toch was het de 17-jarige Bennekomse die zich uiteindelijk als enige Nederlandse wist te plaatsen voor het avondprogramma.

Pech
In de kwartfinale moest Van Beijnum aantreden tegen de latere winnares Andrea Plaza Bolaño, maar dat had zomaar anders kunnen zijn als ze in de voorronde een fractie sneller was geweest. "Je gaat ervan uit dat je door bent als je wint, dus toen heb ik de laatste slag wat laten lopen. Dat ik dan tegen de Colombiaanse moest, was gewoon pech."

Ondanks de op papier zware loting kon Van Beijnum op grote steun rekenen van het aanwezige publiek. Een flink aantal ploeggenoten had zich opgesteld langs het parcours in Arnhem en ook de wedstrijdspeaker hielp nog een handje mee. "Het is hartstikke gaaf als ze je naam omroepen en dat iedereen dan heel hard klapt en juicht. Daar krijg je wel extra energie van."

Foto : Eline Hooghiemstra

Ook al was het gat naar haar tegenstander voor haar gevoel erg groot, op de streep was haar tijd toch nog goed voor de vijfde plaats in de einduitslag. Het was de beste prestatie van de sprintster, die het hele WK al over een goede vorm beschikte. "Het gaat gewoon goed, ook al zijn er altijd wel verbeterpunten. Soms moet ik wat meer ballen tonen vind ik zelf, maar ik heb er echt van genoten", klinkt het tevreden.

Olympische Spelen
De goede prestaties van Van Beijnum waren ook bij het begeleidingsteam niet onopgemerkt gebleven. Omdat het pistetoernooi van het WK ook het kwalificatiemoment voor de Jeugd Olympische Spelen was, werd er maandagavond nog druk overlegd over de kansen. "We zouden eigenlijk voor het klassement van Anna (van den Bos) gaan, maar zij had pech op de 1000 meter en ik had geluk dat ik doorging, waardoor ik onverwachts de afvalkoers moest rijden."

De geselecteerden voor de Jeugd Olympische Spelen | Foto : Eline Hooghiemstra

Voor de jonge sprintster was het rijden van de lange afstand weer even wennen. "De laatste keer dat ik in een peloton reed was op het NK in mei, dus het was wel even schakelen. Het ging niet heel goed, maar gelukkig was het genoeg." De vijfde plaats in de C-finale was goed voor de 29e plaats overall en dus plaatsing voor de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië.

Dat het prestigieuze toernooi pas in oktober gehouden wordt, betekent dat het schaatsseizoen voor Van Beijnum wat later zal beginnen. "Dat is wel een beetje gek, maar die knop zet je wel om. Als je zoiets mag meemaken, zeg je daar geen nee tegen." Of de jongeling al verwachtingen heeft van het toernooi? "Poeh, dat weet ik nog niet hoor. Dat komt op dat moment wel, maar ik ga daar zeker heel hard mijn best doen!"

Door Sjors Leek - Laatste update op 10 jul 2018 om 13:36