Er wordt een nieuw onderdeel toegevoegd op de Olympische Winterspelen in 2022: de gemengde relay bij het shorttrack. Dat maakte het IOC woensdag bekend. Er zijn zeven nieuwe onderdelen in Peking waarvan vier voor gemengde teams. De achterliggende gedachte van de maatregel is vooral meer vrouwelijke deelnemers te krijgen.

Bij shorttrack zullen de teams bestaan uit twee dames en twee heren met een vaste aflosvolgorde die het tegen elkaar opnemen. Naast de gemengde aflossing worden er over vier jaar ook medailles verdeeld op de monobob (eenpersoons) voor vrouwen, freestyle ski big air (mannen en vrouwen), een gemengde landenwedstrijd bij skispringen, gemengde wedstrijden bij freestyle ski (aerials) en de snowboardcross.

Eerder werd al bekend dat er vanaf komend seizoen bij shorttrack ook in de World Cup een gemixte aflossing wordt verreden. Dat bepaalde de ISU tijdens het tweejaarlijkse congres in juni. Het onderdeel is een toevoeging op de afzonderlijke relay voor dames en heren, die onderdelen blijven gewoon op het programma staan.

"Wij zijn verheugd dat het IOC besloten heeft dit spectaculaire en spannende onderdeel toe te voegen aan het olympische programma", laat ISU-president Jan Dijkema in een verklaring weten. "De gemengde relay brengt een andere dynamiek met zich mee."

De ISU hoopte dat ook synchroonschaatsen op het programma zou staan bij de volgende Winterspelen, maar dat onderdeel haalde het niet bij de programmacommissie van het IOC.