De vierde plek van vorig jaar had Bianca Roosenboom een enorme boost gegeven voor de marathon van dit jaar. Haar doel was dan ook om in eigen land een WK-medaille te halen, maar de 28-jarige Kampense moest genoegen nemen met een zevende plek. "Geen medaille, maar zevende van de wereld is ook knap."

Roosenboom heeft er vrede mee. Een zevende plek was vandaag het maximaal haalbare resultaat. Natuurlijk hoopte ze op meer, maar dan had alles mee moeten zitten, erkent ze. Het parcours was bovendien niet helemaal op haar lijf geschreven. "Ik had na één rondje al in de gaten dat die klim op het viaduct vlak voor de finish vrij steil was. Ik wist dat ik die moest zien te overleven om daarna voor de sprint mee te kunnen doen", aldus Roosenboom.

Het tempo in de marathon lag voortdurend hoog. Met name de Nederlandse vrouwen hielden het heft in handen en pareerden zo'n beetje alle aanvallen. Ze wilden de twee 'kopvrouwen', Manon Kamminga en Roosenboom, zo goed mogelijk van voren afzetten. Roosenboom zat echter na de laatste klim vrij ver van achteren en moest al slalommend de weg naar voren inzetten. Ze passeerde in de afdaling heel wat rijdsters, maar de finish kwam voor Roosenboom net iets te vroeg.

"Op het rechte stuk ben ik één van de snelleren, maar ik kon gewoon niet harder op de bult", vervolgt Roosenboom, die zichzelf niets kon verwijten. "Ik heb kunnen rijden voor wat ik waard was en heb eigenlijk geen fouten gemaakt, dus wat dat betreft kan ik hier gewoon tevreden mee zijn. Als we het parcours van vorig jaar hadden gehad, was ik zeker dichterbij gekomen."

A-status
Voor Roosenboom, die de rest van het WK 'bagger' vond gaan, was het dus wederom een top acht notering op een WK. Na de vierde plek van vorig jaar en de zevende plek dit jaar hoopt ze dat het NOC*NSF haar en de sport weer gaat financieren. "Ik vind het jammer dat het NOC*NSF zegt dat we niet voldoen aan het aantal landen om een A-status te krijgen. Aan dit WK stonden gewoon 38 landen aan de start!"

Nadat de A-status in 2016 is verdwenen, moest Roosenboom de afgelopen twee jaar bijna alles uit haar eigen spaarpot betalen. Hoe ze het de komende jaren voor elkaar gaat krijgen, weet ze nog niet. "Ik kan niet werken en topsport tegelijk doen. Ik wil het of goed doen of niet. Ik hoop dat het NOC*NSF nog eens terugkijkt en ziet dat het inlineskaten het langebaanschaatsen versterkt. Op deze manier kiest iedereen voor het schaatsen."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 09 jul om 15:56