Tickets
Shop
Nieuws 16 jul 2018

Harink terug na zware valpartij: 'De knop is snel weer omgezet'

In Otterlo reed Jordy Harink pas zijn tweede KNSB Marathon Cup van het seizoen. Anderhalve week na de Klim van Steenwijk in mei lag hij op het asfalt tijdens wielerklassieker de Ronde van Overijssel. Na weken rust eindigde Harink in de finale van de Cup keurig op plek tien.

Foto : Neeke Smit

Dit was jouw eerste Cup-wedstrijd in twee maanden. Hoe ging het?
"Het was een zware wedstrijd. Ik kwam er de hele tijd niet echt in. Het is een heel bochtig parcours dus moeilijk om echt in een slag te komen. Ik merkte wel dat het weer mijn eerste wedstrijd was. Ik voelde me nu een schaatser op skeelers, haha. Terwijl ik normaal echt een skeeleraar ben. Dus dat was wel pittig en aanpoten maar ik heb er echt van genoten. Ik zat veel voorin het peloton maar mis nog de vorm om mee te doen met mannen als Gary (Hekman), Ingmar (Berga) en Crispijn (Ariëns). Dat viel me tegen. Ik had gehoopt dat ik direct weer dat niveau had en dat heb ik nog niet. Maar daar gaan we wel weer naartoe werken."

Je bent begin mei onderuit gegaan in een wielerwedstrijd.
"Ik rijd af en toe ook wielerklassiekers voor wielerclub IJsselstreek. Ik woon in Overijssel en mocht de Ronde van Overijssel rijden. Dat is wel een mijlpaal. Na tien, zestien kilometer werd ik onderuit gereden, met meewind dus we gingen boven de 50 kilometer per uur. Ik landde op mijn knie en hier kon je het scheenbeen zien." Harink laat zijn linkerknie zien, vlak onder de knieschijf zijn de korsten van de diepe wond nog goed zichtbaar. "Ze hebben alles naar elkaar toegetrokken en weer dichtgemaakt. Het was een zware valpartij, ik ben de hele middag in het ziekenhuis geweest. Ze zeiden vier tot zes weken rust en dat is uiteindelijk drie weken geworden. Toen ben ik rustig begonnen met fietsen. Ik ben allang blij dat ik gewoon weer kan sporten en dat ik er weer bij ben. Het is nu acht, negen weken geleden en dat ik dit niveau alweer heb… De winter is nog ver dus wat dat betreft is er nog helemaal niets verloren."

"Normaal gesproken zou ik de hele Cup rijden. Vorig jaar had ik een heel goed niveau op skeelers. Als ik dat niveau dit jaar zou halen, had ik ook op het WK en EK kunnen staan. Dat ging nu allemaal aan mijn neus voorbij, omdat het net voor het NK Marathon gebeurde. Dat was superzuur, maar ik heb snel de knop omgezet en gedacht van: 'ik heb nog meer doelen, we moeten verder'. Het is natuurlijk heel zonde als je dat allemaal ziet met een WK in eigen land. Ik ben er wel twee dagen geweest in Heerde, maar vond het niet leuk om te kijken. Ja, het was mooi om de toppers te zien en Bart Swings (teamgenoot, red.) aan te moedigen. Maar aan de andere kant was het heel dubbel."

Hoe lang sta je nu weer op de inlineskates?
"Dat is twee weken denk ik. Maar als je eenmaal kan skeeleren, pak je het redelijk snel weer op. Alleen die echte handigheid heb ik nog niet. We hebben het Open Nederlands kampioenschap in Hallum nog op 8 september, daar moet ik dan maar even revanche nemen. Dat vind ik een leuke wedstrijd."

Je dacht niet meteen: streep door het hele inlineseizoen?
"Nee, je hebt die wedstrijden ook nodig om hardheid en niveau op te doen richting de winter. Eerst schaatste ik voor het skeeleren maar dat is andersom geworden toen ik bij een mooie marathonploeg kwam (Bouw & Techniek, red.). Maar als je kijkt naar mannen als Crispijn en Gary, die nemen het skeeleren heel serieus, zij hebben wel een WK gereden en doen ook mee voor het goud. Daar wil ik uiteindelijk ook naartoe. Die jongens hebben zoveel niveau. Ze zijn zo snel. Ik merkte wel dat ik die snelheid en dat makkelijke rijden momenteel niet heb. Dat is echt een kwestie van veel skeeleren. Crispijn op dit niveau, daar zit ik ook niet zomaar op. Om dat te halen is vrij uniek."

Gaat deze valpartij nog invloed hebben op de winter?
"Absoluut niet. Ik heb ook al een klein poosje op zomerijs gestaan. Het ging eigenlijk boven verwachting goed dus misschien dat die rust mij uiteindelijk juist heel erg gaat helpen. Ik zit niet graag stil dus ik doe snel te veel. Je moet het maar positief bekijken, want negatief zijn heeft helemaal geen zin. Ik sta er weer en ik heb weer afgezien dus wat dat betreft komt alles weer goed."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan