Tickets
Shop
Nieuws 17 jan 2018

Weerupdate: Februari moet het gaan doen straks

Koning Winter is nog heel ver weg en het ziet er niet naar uit dat ‘t binnen tien dagen stevig vriest in ons land. Minima beneden -10 graden bijvoorbeeld zijn beslist ondenkbaar in een situatie met een onverdroten doorstroomd westelijk georiënteerd weerpatroon dat ons land zo kenmerkt. In de verste verte zijn er geen aanwijzingen die duiden op een serieuze omslag naar een significant winters weerbeeld. Wellicht dat die hoopvolle indicatoren er binnen een week wel zijn?

Foto : Huub Snoep

Winter duurt nog zes weken officieel
Wederom stevenen we af op een uitgesproken saai en vorstarm winterseizoen hoewel we nog zo’n zes weken te gaan hebben met het officiële winterverloop. Januari is aardig op weg een zachte tot zeer zachte maand te worden. Februari moet het dan gaan doen wat betreft de mogelijke winterkou met eventuele schaatsmogelijkheden op natuurijs.

Februari is tenslotte de koudste wintermaand als we de kalenderklimatologie er nog even bij betrekken. En het zogenaamde putteke van de winter valt pas rond half februari. In klassieke winters zoals we die vroeger wel hadden (elfstedenjaar 1986) was dat juist de koudste periode van het jaar. Er is ook een ongeschreven weerregel die er min of meer op neerkomt dat na een zachte januarimaand meestal ook een milde februari volgt.

We gaan het zien straks. Hetzelfde geldt voor de zomer: een warme juli wordt vaak gevolgd door eveneens een warme augustusmaand. Wat eigenlijk iedere kou - en schaatsliefhebber zo vurig wenst dezer dagen is een solide hogedrukgebied boven Scandinavië of tussen IJsland en Noorwegen. De wind moet sowieso uit de noordoosthoek gaan waaien opdat het eindelijk eens kouder kan worden inde Lage Landen.

Voorlopig guur en onbestendig
Het blijft guur en onbestendig weer de rest van de week met vooral tot en met vrijdag zeer regelmatig kille buien die soms een winterse lading met zich meebrengen (stofhagel, wat natte sneeuw). In grote lijnen verandert er niet heel veel in het huidige stromingspatroon. Het lijkt zelfs weer wat zachter te worden volgende week. Een winterse tendens is dus nog steeds niet te bespeuren.

Extra aandachtspunt voor de zeer korte termijn is de wind die vooral donderdag extra kan uithalen met windstoten tot om en nabij de 135 kilometer per uur. Vlak uit zee staat er mogelijk even een (zeer) zware storm met rukwinden tot misschien wel 150 kilometer per uur. Slechts korte tijd staat er erg veel wind, maar het risico op schade is daardoor niet veel kleiner. Vooral de kortdurende uitschieters tot meer dan 100 kilometer per uur zijn doorgaans de schadebrengers, juist wat dieper landinwaarts.

Siberische toestanden
Berekoud was het natuurlijk in de VS en Canada de voorbije weken met minima regionaal tot beneden de -40 graden. Steenkoud was het de afgelopen tijd ook in het van origine allerkoudste gebied van het noordelijk halfrond. Nabij Oimjakon in Siberië werden temperaturen tot rond -60 graden gerapporteerd.

Bittere koude is dus weliswaar nog steeds aanwezig in de wereld maar alleen de allocatie van de kou, de verdeling van de koudebuffer over de diverse gebieden op aarde is net als bij armoede en rijkdom nogal scheef.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan