Sjoerd den Hertog loerde al weken op een overwinning. En de schaatser uit Gouda was er vaak dichtbij. Zelfs in de NK lonkte de titel voor de man van Okay Fashion & Jeans. Uiteindelijk deed Den Hertog het in Groningen, in de twaalfde race van de KPN Marathon Cup. Die leverde een zeldzame massasprint op, waarin Den Hertog alle favorieten verraste. Arjan Stroetinga werd geklopt, Simon Schouten pakte de derde plaats.

Jubelend viel Sjoerd den Hertog in de armen van zijn ploeggenoten, die vol ongeloof de finale van de race in Kardinge volgden. Die kleine biologiestudent legde iedereen erop in een zinderende sprint. Niet Stroetinga, niet Hekman, maar gewoon Sjoerd den Hertog, die tekende voor de tweede overwinning in zijn loopbaan. "Ongelooflijk. Hier zoek ik al weken naar en vanavond lukt het dan opeens. Geweldig", vertelde Den Hertog lachend.

Dat de ontknoping verrassend was, mag duidelijk zijn. De erkende sprinters in het peloton wachten immers al weken op een massasprint, maar op het moment dat die zich eindelijk aandiende, gaven ze niet thuis.

Gary Hekman
Dat mocht zeker Gary Hekman zich aanrekenen. De ploeg van AB Vakwerk kan de grote verwachtingen nog steeds niet inlossen. Eén overwinning van Hekman, dat is het. En nu leek de kans in Kardinge ideaal. Coach Roy Boeve zette iedereen in om zijn sprintkanon bij de voorste mannen te brengen. Iedereen werd opgerookt, maar het was niet genoeg. Hekman koos de rug van Simon Schouten, mikte op het treintje van Royal A-ware, dat hem in een zetel naar de streep leek te brengen. Maar de gok was verkeerd.

"Ik was bij ons niet de man voor de sprint vandaag. Dat was Stroetinga", vertelde Schouten, die niet te spreken was over de uitvoering van zijn team vandaag. De olympiagangers Bob de Vries en Jorrit Bergsma legden enorm veel energie in de wedstrijd, maar zagen dat niet verzilverd. "We waren in de finale gewoon te laat, moesten van te ver komen. Dat mag eigenlijk niet gebeuren", analyseerde Schouten.

Druiven zuur
Voor Hekman en AB Vakwerk waren de druiven zuur. Als Schouten immers al te laat kwam, gold dat zeker voor de krachtpatser uit Kampen, die zelf helemaal het podium miste. Dat trof de hele formatie als een mokerslag. Zijn ploeggenoten grepen vertwijfeld naar het hoofd, ongeloof in de ogen.

Pal naast de balende groene brigade werd er volop gejubeld om de zege van Den Hertog, die en passant ook het oranje weer terughaalde bij ploeggenoot Crispijn Ariëns. "Dit was de perfecte finale voor mij", stelde Den Hertog. "De trein van Bouw & Techniek was geweldig voor mij, die kon ik mooi als springplank gebruiken." Daarna zag niemand Den Hertog meer terug. Foutloos reed hij naar de streep, zoals hij dat graag op 1 januari in de NK had willen doen. "Dat was het eerste dat door mijn hoofd schoot toen ik over de streep kwam. Zo had het toen moeten gaan. Maar ik ben blij dat het in ieder geval nu zo is."

Thuisbaan
Voor Den Hertog – die overigens iets te vroeg leek te juichen en daardoor slechts driehonderdste overhield op Stroetinga – viel in Kardinge even alles op zijn plek. "Dit is precies waarvoor ik ben overgestapt naar deze ploeg. En dat ik dan ook nog mag winnen op mijn thuisbaan, dat is geweldig. Ik woon hier een paar minuten vandaan."

De zege van Den Hertog is de volgende parel in de kroon van Okay Fashion & Jeans, dat dit seizoen in het peloton heerst als nooit tevoren. Vorige week gaf het team van Peter de Vries nog een galademonstratie in Alkmaar, nu was er dus winst in Groningen. "We zijn echt een vriendenploeg met elkaar, hebben ook veel over voor elkaar. Dat zie je terug op het ijs en ik denk dat precies dat ons ook zo succesvol maakt."

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Eric Korver - Laatste update op 21 jan 2018 om 14:36