Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2018

Oenema aan de slag als assistent wedstrijdsecretaris

Siep Luinenburg werd tijdens het KPN NK Allround/Sprint in Heerenveen bijgestaan door niemand minder dan Thijsje Oenema. Een zeer accurate en tot achter de komma nauwkeurige assistente, vertelde de wedstrijdsecretaris trots. Of, assistente? Zo mogen we haar nu eigenlijk al niet meer noemen. “Ze is mij zelfs al aan het bijsturen”, lacht hij.

Foto : Huub Snoep

Voor wie altijd al benieuwd was waar die actuele starttijden, lotingen, uitslagen en klassementen tijdens grote toernooien toch vandaan kwamen? Siep Luinenburg is de naam! Al ruim zeventien jaar is hij werkzaam als wedstrijdsecretaris, en met de opkomst van social media en de daarbij horende hogere tijdsdruk kan hij wel wat extra handen gebruiken. "We willen de kwaliteit hetzelfde houden en misschien zelfs wat uitbreiden. Dan heb je iemand nodig die je kunt vertrouwen. Ik ben heel erg blij dat ik Thijsje gevraagd heb, want ze maakte mijn verwachtingen al na de eerste afstand waar."

Oenema, die in 2015 zelf nog Nederlands kampioen werd op de sprint, vindt de samenwerking al net zo leuk als Luinenburg. “Ik heb zoveel gekregen van de sport en nu zie ik wat er allemaal moet gebeuren om zo’n wedstrijd überhaupt door te laten gaan. Als je alleen maar schaatst heb je geen idee. Het is heel leuk om met Siep samen te werken en iets terug te geven aan de sport”, vertelt een stralende Oenema.

Of ze er bij het uitvoeren van de taken iets aan heeft dat ze zelf op topniveau heeft geschaatst? “Je weet natuurlijk hoe belangrijk het is om alle informatie zo snel mogelijk te hebben. Ik vond het als schaatsster altijd belangrijk om te weten in welke rit ik zat en hoe laat dat dan precies was. Die urgentie ken je wel, maar ik denk dat de computer skills die ik nu op mijn werk leer minstens zo handig zijn”, verwijst ze lachend naar haar baan in het financial controller team van Philips.

Rode vakjes groen maken
Als voorbereiding op de komst van Oenema had Luinenburg een uitgebreide excel sheet gemaakt met daarin alle taken voor één dag. “Ik dacht, die stuur ik van tevoren maar gewoon niet op”, grapt hij. “Er staan misschien wel tachtig acties in om alleen al de social media te bedienen, en daar schrikt ze misschien wel van, dacht ik. Maar toen ik het bestand aan haar liet zien zei ze: ‘oh, wat vind ik dit mooi, dat we al die rode vlakjes straks groen gaan maken'. Die moet ik hebben én houden, dacht ik toen meteen.”

“Ik hou heel erg van procesmatig werken, ja”, voegt Oenema lachend toe. “Zo’n excel sheet vind ik prachtig. Ik wil ook benadrukken dat ik het heel mooi vind om te zien dat zoveel vrijwilligers zo hard werken om dit alles voor elkaar te krijgen, en niet alleen op de wedstrijddag zelf.”

Lotgenootjes
“En dan zijn we ook nog lotgenoten”, vervolgt Luinenburg, die net als Oenema gediagnosticeerd werd met kanker. “Bij Thijsje was het wel zwaarder dan bij mij, maar het schept toch een ander soort band. Je weet van elkaar wat je doormaakt; de controlemomenten, de spanning die oploopt en het wachten op de uitslag. We hebben gelukkig net allebei weer een goede uitslag gehad. Ik ben trots op Thijsje en hoop dat we onze samenwerking kunnen voortzetten op de Coolste Baan."

Tijdens de tien kilometer hadden de twee werkpaarden in hun drukke programma nog wel even tijd voor een fotomomentje op het middenterrein van Thialf, waar Oenema ook nog snel een verdwaald baanrecord op de 300 meter uit 2012 overhandigd kreeg, “Ik dacht dat we gewoon even een foto zouden maken, maar dit had ik niet zien aankomen. Dat is al een tijdje geleden en eerlijk gezegd wist ik het niet meer”, lacht ze. Waar dit baanrecord certificaat terechtkomt? “Bij mijn ouders ligt een map waar ook de andere records inzitten. Dat is denk ik de beste plek om ze te bewaren.”

Foto : Huub Snoep

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan