Vier maanden lang heeft ze niet kunnen schaatsen. Marijke Groenewoud werd in augustus getroffen door de ziekte van Pfeiffer. Vorige maand pakte het 18-jarige talent de draad weer rustig op en afgelopen weekend stond ze bij haar eerste seniorenmarathon meteen op het podium. Haar geheim? Taarten bakken.

Eén of twee jaar leren en dan meedoen om de podiumplekken. Zo had Groenewoud het rijden van de marathons bij de senioren ongeveer voor zich gezien. Maar dit plan viel na één wedstrijd al in duigen. Groenewoud liet iedereen, inclusief zichzelf, met de mond vol tanden staan bij haar debuut in de KPN Marathon Cup. Ze werd in Heerenveen tweede achter haar 'nieuwe' ploeggenote Irene Schouten.

Marijke Groenewoud is een exceptioneel talent. Vorig seizoen won ze in haar leeftijdscategorie alle marathons in de Noord-Oost Competitie  (9 van de 9) en greep ze de Nederlandse titel bij de A-junioren. Ook op de skeelers maakte Groenewoud al furore. Zo is ze tweevoudig Europees kampioen en zesvoudig Nederlands kampioen inlineskaten. Daarnaast timmert ze ook aan de weg op de langebaan en geniet ze ook heel erg van het shorttracken ('dat moet ik maar weer eens op gaan pakken').

Kortom, een alleskunner. Toch kwam er vijf maanden geleden onverwacht een rem op haar ontwikkeling te staan. Er werd namelijk de ziekte van Pfeiffer geconstateerd bij Groenewoud, die daardoor maanden vrijwel niet kon sporten. "Op het ijs 100 of 200 meter of een uurtje op de fiets, maar dan hield het ook wel op."

Foto : Neeke Smit

Gelukkig vond ze al gauw afleiding in haar werk. Drie dagen in de week bakte Marijke op bestelling taarten in de winkel LekkerZoet in Leeuwarden. "Dat heeft me echt geholpen", grinnikt Groenewoud. "Ik had op zich niet heel veel last van de ziekte, maar met sporten werd ik minder. Dat je op het ijs door iedereen wordt ingehaald, vond ik echt wel heel vervelend."

Fotoshoot
Een maand geleden kreeg Marijke het goede nieuws dat de ziekte van Pfeiffer verdwenen was en dat ze rustig mocht opbouwen onder leiding van een sportarts. Dat ze na een maand 'zonder heel veel conditietrainingen' alweer op niveau presteert, bewijst haar enorme drang en talent. "Het doel was om de marathon uit te rijden. Ik heb namelijk nog nooit 80 rondjes achter elkaar gereden", erkent de jonge schaatsster, die een podiumplek 'echt niet had verwacht'.

"Ik zat er tijdens de wedstrijd wel een paar keer doorheen, maar daarna zocht ik de goede persoon op om te herstellen en ging het weer lekker. In de laatste paar rondjes zat ik achter Irene (Schouten, red.) en dat ging perfect. Zij waaierde heel erg de laatste bocht uit, waardoor ik óf moest remmen óf binnendoor moest gaan. Ik dacht: als ik rem, ben ik mijn goede klassering kwijt. Dus ben ik binnendoor gegaan en dat pakte goed uit."

Foto : Neeke Smit

Zo moest ze dus alleen haar 'nieuwe' ploeggenote Schouten voor zich dulden. Omdat het haar eerste wedstrijd van het seizoen was, kon ze niet eerder met de 'combinatieploeg' meeschaatsen. Team FrySk (de ploeg van onder meer Groenewoud en Aveline Hijlkema) en Team Royal A-ware (de ploeg van onder meer Schouten en Carien Kleibeuker) zijn sinds dit seizoen een samenwerking aangegaan, zodat de talenten kunnen leren van de ervaren rijdsters.

Groenewoud reed dus haar eerste wedstrijd in het lichtblauwe tenue van de formatie van Jillert Anema. "Dit was pas de tweede keer dat ik met Carien en Irene contact heb gehad. De eerste keer was tijdens de fotoshoot", weet Groenewoud lachend te vertellen. "Ik train gewoon bij Team FrySk onder leiding van Siep Hoekstra. We trainen elke dag, met soms een fietstraining of krachttraining tussendoor."

Groningen
Komend weekend neemt Groenewoud geen deel aan de marathon van Alkmaar. De jonge Friezin wil het rustig aan doen en start volgende week weer in de marathon van Groningen. Haar doelstelling blijft dan onveranderd: net als bij de marathon in Heerenveen hoopt ze deze uit te rijden. 

Foto : Neeke Wassenbergh
Door Rijcko Treep - Laatste update op 12 jan 2018 om 11:36