Tickets
Shop
Nieuws 28 jan 2018

Louis Hollaar debuteert op KPN NK Allround: 'Je moet er de hele tijd met je kop bij zijn'

Louis Hollaar is bezig aan een sterk KPN NK Allround in Thialf. Hij verbeterde zaterdag zijn persoonlijk record op de 5000 meter met meer dan vier seconden. We spraken hem over zijn schaatsseizoen en keken vooruit naar het NK en WK junioren én het WK skeeleren in eigen land.

Foto : Soenar Chamid

Louis Hollaar debuteert dit weekend op het KPN NK Allround bij de senioren. Op zowel de 500 als op de 5000 meter werd hij zevende. In zijn voorbereiding naar het NK junioren is hij daarmee dik tevreden.

Hollaar reed in 6.41,69 zo'n vier seconden van zijn eigen persoonlijk record af. Hoewel hij graag onder de 6.40 had gereden is hij heel tevreden. "Ik kon hem redelijk vlak houden, misschien had ik gehoopt iets sneller te rijden, maar het ijs was zwaar en ik denk niet dat er meer inzat vandaag." Veel Nederlandse topschaatsers nemen niet deel aan de nationale titelstrijd deze winter. Mannen als Sven Kramer en Jan Blokhuijsen zijn nu in volle voorbereiding op de Olympische Spelen. Dat maakt een notering in de top tien voor jonge talenten als Hollaar mogelijk. 

"Voor dit weekend heb ik de wereldbeker voor junioren in Innsbruck laten schieten. Daar rijd je één of twee afstanden, terwijl je hier echt een heel weekend onder spanning staat. Morgen moet je gewoon weer vlammen. Je moet er de hele tijd met je kop bij zijn. Met een wereldbeker is dat anders. Daardoor dacht ik in samenspraak met mijn trainer dacht ik dat dit een betere voorbereiding was. Nu heb ik al twee goede ritten op zak."

Hersenschudding
Hollaar begon zijn winter met een harde val op een mass start. Daar liep hij een hersenschudding op. Daardoor moest hij het lang rustig aan doen en liet hij veel wedstrijden schieten. "De Grunobokaal was de eerste wedstrijd waar ik er weer aan de start stond. Ik ben nog niet op mijn best, maar ik maak elke week stappen en daar ben ik heel blij mee."

En dan is er na het schaatsseizoen ook nog een WK inlineskaten in eigen land, maar waar ligt voor de multidisciplinaire Hollaar eigenlijk de voorkeur? "Toch bij het WK junioren schaatsen. Dat is echt belangrijk. Ik ga sowieso skeeleren deze zomer, maar het is mijn eerste jaar als senior. Dat is erg lastig bij de grote mannen. Ik denk dat ik daar nog een stap in moet maken. Afgelopen jaar heb ik een redelijk seizoen gehad en was ik zeker tevreden. Alleen moet het nu nog beter. Er is toch wel een verschil tussen meerijden of mee kunnen doen. Ervaring, kracht, conditie en techniek, het is een proces en dat je in jaren opbouwt. Ik bekijk het per discipline. Als ik het schaatsen afrond ga ik pas verder kijken."  

Hollaar sluit een mogelijke deelname aan het WK inlineskaten in eigen land echter niet uit: "Je weet het nooit, wie weet gaat het heel goed en lukt het om me te plaatsen. Maar mijn eerste doel ligt in maart."

Lees alles over het KPN NK allround op deze pagina. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan