Voor Sjinkie Knegt had zijn dag niet beter kunnen verlopen. Op de eerste finaledag van het EK Shorttrack won hij zowel de 500 als 1500 meter en zorgde hij er persoonlijk voor dat de relayploeg de finale haalde.

Vlak voor de finale van de 1500 meter gebeurde er iets opmerkelijks. Tijdens de stilte was er één iemand die 'papa' nog even wilde toeschreeuwen: dochter Myrthe. "Ik hoorde het meteen", lacht Knegt. "Of ik er door werd afgeleid? Zeker niet, ik kon er juist wel om lachen."

De focus van Knegt begint pas op het moment dat het startschot is afgegaan. De 28-jarige Fries nam acht ronden voor het einde de koppositie in. Na een paar ronden begon hij echter zijn benen al te voelen, maar trainingsgenoot Vladislav Bykanov loste hem op een 'perfect moment' af. "Zo kon ik weer even herstellen."

Knegt en 'Vlad', zoals de Nederlandse equipe Bykanov noemt, streden vervolgens om de koppositie. Knegt nam naar eigen zeggen misschien iets te veel risico, maar dat pakte wel goed uit. Knegt troefde op de streep Semen Elistratov en Bykanov af.

Foto : Soenar Chamid

Tactiek
Op de tweede afstand van de dag, de 500 meter, was de blijdschap nog veel groter. Knegt beschouwt de kortste afstand nog altijd als 'minst favoriet', maar daar komt hij na de wereldtitel en de Europese titel niet meer mee weg. De ontlading na de winnende race kwam vooral door het feit dat zijn tactiek, die anders was dan in de kwart- en halve finale, goed werkte.

Knegt startte op de eerste positie. Hoewel hij hartstikke vals dacht te starten, kwam hij als eerste door de bocht. Vervolgens hield hij zich wat in, zodat zijn tegenstanders bovenop hem knalden. "Dat deed ik een paar keer, zodat ik op het eind nog wat over had om te versnellen. Ik moest het wel op deze manier doen, want als ik vanaf de start volle bak was gegaan, had ik hem nooit gewonnen. Als de tactiek dan lukt, ben ik daar heel blij mee ja." Viktor An won zilver, Sebastien Lepape brons.

Met de maximale score van 68 punten gaat Knegt na twee afstanden royaal aan de leiding in het klassement. Itzhak de Laat staat daarin negende en Daan Breeuwsma bezet de achttiende plek in de algemene rangschikking. Zondag staan de 1000 en 3000 meter nog op het programma voor het klassement.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 14 jan 2018 om 12:21