Tickets
Shop
Nieuws 28 jan 2018

Jillert Anema: 'Ik baal hier ontzettend van'

Jillert Anema vertoefde op zo'n tweehonderd kilometer afstand op het moment dat de finale van het KPN open Nederlands kampioenschap (ONK) op de Weissensee werd afgewerkt. De coach van Clafis bereidt zich met zijn rijders in Inzell voor op de Olympische Spelen. Maar Anema kreeg goed mee wat er gebeurde op het Oostenrijkse bergmeer, en is daar heel helder over. "Ik baal hier ontzettend van."

Foto : Neeke Smit

Met rode kaarten voor Simon Schouten en Arjan Stroetinga werd zijn marathonteam Royal A-ware neergezet als een stel cowboys die in de finale niet schromen fysieke middelen te gebruiken en zondigen tegen de regels van fair play. Teun Breedijk, teammanager van AB Vakwerk, haalde bovendien keihard uit naar Royal A-ware, dat in zijn ogen al tijden Gary Hekman 'zoekt'.

Dat is tegen het zere been van Anema. "Dat ik rijders zou opzetten tegen andere jongens is pertinent niet waar", stelt de Fries. "Ik heb ook meteen nadat dit verhaal mij ter ore kwam contact gezocht met Breedijk. Dat lukte niet, en ook vanmorgen is dat niet gelukt. Ik wil hem duidelijk maken dat dit absoluut niet zo is. Maar ook dat het niet goed is als wij als begeleiding zo met elkaar omgaan. Breedijk had mij moeten bellen als hij kwaad is op me."

Bakkie doen
Dat voornemen voor contact, waarover ook AB Vakwerk-coach Roy Boeve zich positief uitsprak, is er al, vertelt Anema. "We hebben al afgesproken dat we eens een bakkie met elkaar moeten doen zodra er tijd is. Die afspraak staat. Probleem is dat ik 250 dagen per jaar weg ben. In emoties wordt nu echter dit geroepen. Het liefst had ik zaterdag direct contact gehad, dan was dit al lang uit de wereld geweest. Daar baal ik echt ontzettend van, want dit voegt helemaal niets toe. Maar ik neem het Breedijk niet eens kwalijk. Voor mijn gevoel hebben we helemaal geen verkeerde relatie met elkaar."

Anema zegt op het ijs juist niet de acties te willen zien waarvan zijn rijders nu beticht worden. "Dat wordt de jongens bij herhaling door mij op het hart gedrukt. Rijd alleen je eigen koers, zeg ik ze. Ga niet tegen mensen rijden, want dat kost overwinningen. Je kunt niet winnen als je een antipathie hebt tegen iemand. Dat kun je je als topsporter helemaal niet veroorloven. Want juist iemand waar je de pest aan hebt, kan in een ontsnapping je grootste vriend zijn. Dat moet je snappen. Als mijn rijders over de grens gaan, spreek ik ze daar persoonlijk op aan. We behandelen dat ook in onze nabespreking."

Achter zich laten
Dat er iets speelt tussen zijn ploeg en Gary Hekman, ontkent Anema niet. "Ik heb Hekman daar ook weleens over aangesproken, vlak voor het WK. Moesten we met elkaar rijden en samen een wereldtitel binnenhalen. Hij was toen nog niet zo ver om dingen achter zich te laten, maar ik raad iedereen aan om dat nu wel te doen."

Opvallend: zaterdagavond zouden de mannen van Royal A-ware en AB Vakwerk alweer gezamenlijk een drankje hebben genuttigd. "Prima", vindt Anema. "En het zou toch van de zotte zijn als de jongens een biertje drinken met elkaar en de begeleiding elkaar in de haren vliegt? Ik denk dat het allemaal de emoties van het moment zijn."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan