Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2018

Herstelde Knegt en Schulting staren zich niet blind op Europese titel

De één sloeg het KPN NK Shorttrack over, de ander stapte na drie onderdelen uit het toernooi. Komend weekend staan Suzanne Schulting (20) en Sjinkie Knegt (28) allebei 'gewoon' aan de start bij het EK Shorttrack in Dresden. "Heb het rustig aan gedaan deze week."

Foto : Neeke Wassenbergh

Schulting was het afgelopen weekend niet helemaal fit en besloot daarom het NK aan zich voorbij te laten gaan. Ze noemt de beslissing een verstandige. "Zondag was best een zware dag met veel ritten. Als ik het NK wel had gereden, was ik niet fit geweest voor het EK", meent ze.

Zo kon de Friezin haar nationale titel dus niet verdedigen. In plaats daarvan nam ze rust en was ze dinsdag weer op 'goede temperatuur'. "Ik had vier dagen niet geschaatst. Ik stond te springen toen ik na vier dagen weer het ijs op mocht. Ik had er zoveel zin in. Ik was benieuwd hoe mijn benen zouden zijn, maar het voelde gelijk weer normaal. Ik voel me fit, en weet van mezelf dat ik goed ben."

Back on the ice😍❄ Getting ready for European Champs!! #tralalalalala #tralalala

Een bericht gedeeld door SUZANNE SCHULTING 🖤 (@suzanneschulting) op

Ook Knegt kende geen vlekkeloze voorbereiding voor het EK. Hij viel in de finale van de 500 meter bij het NK door een eigen fout. Hij verrekte zijn lies en stapte vervolgens uit het toernooi. Ondanks het voorval heeft Knegt zich geen enkel moment zorgen gemaakt. "Ik heb deze week rustig aan gedaan. Het schaatsen ging best goed, dus ik heb er alle vertrouwen in dat ik er dit weekend geen hinder van heb."

Hij heeft alleen nog niet op het starten getraind, en dat is het moment dat Knegt zijn lies het meeste voelt. "Vrijdag is in principe een rustige dag. Ik denk dat ik niet volle bak hoef te starten op de 500 meter. Ik vertrouw erop dat ik in het laatste deel snel genoeg ben om de rest in te halen", zegt Knegt zelfverzekerd.

Herinneringen
Zowel Schulting als Knegt hebben speciale herinneringen aan Dresden, de stad waar het EK wordt gehouden. Schulting schreef er vorig jaar zelfs geschiedenis door de eerste Nederlandse vrouw ooit te zijn die goud won (op  de 1500 meter) bij een World Cup. "Ja, ik vind het altijd heel fijn om hier te komen. Ik kom hier al vanaf mijn jeugd, dus het is voor mij een vertrouwde omgeving."

Knegt won in hetzelfde weekend als waarin Schulting historisch goud won ook een gouden medaille. De Fries was in februari van het vorige jaar de snelste op de 1500 meter. Toch heeft Knegt ook wat mindere herinneringen aan Dresden. In 2010, vlak voor de Olympische Spelen van Vancouver, knalde hij tegen een blokjeslegger en in 2014, vlak voor de Spelen van Sotsji, vond het beruchte middelvingerincident plaats.

"Dat was een heel slecht toernooi", bekent Knegt, die na zijn middelvinger uit de uitslag werd gezet. "Wat jullie nu van mij kunnen verwachten? Heel simpel, winnen. Drie keer is scheepsrecht", zegt hij lachend. Toch wil de wereldkampioen op de 500 meter niet te veel bezig zijn met een eventuele titel.

"Ik wil gewoon drie goede wedstrijddagen neerzetten en dan kijken we op het einde van de rit wel wat het waard was. Ik ga me niet blind staren op die Europese titel. Als je dat doet, ga je anders rijden dan je gewend bent en rijd je meer op save. Ik wil gewoon op elke afstand het beste resultaat halen", aldus Knegt, die de Russen Viktor An en Semen Elistratov als grootste concurrenten ziet.

Foto : Neeke Smit

Panisch
Knegt ziet het EK als een laatste test voor de Spelen. Hij is van mening dat je zoveel mogelijk wedstrijden moet rijden. "Hoe meer wedstrijden je rijdt, hoe beter je wordt. Shorttrack is echt een wedstrijdsport." Schulting merkt op dat het EK in een olympisch jaar anders is dan een EK in een niet-olympisch jaar.

"Normaal leeft het EK veel meer, is het echt een hoofddoel voor ons. Nu is het een toernooi voorafgaand aan de Spelen", beweert Schulting, die 'dondersgoed beseft' dat er titels worden verdeeld. "Ik wil heel graag Europees kampioen worden, maar ik word niet panisch als ik een foutje maak. Als dat gebeurt, kan ik ervan leren en zorg ik dat ik die fout op de Spelen niet weer maak."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan