Tickets
Shop
Nieuws 01 jan 2018

Derde titel Schouten, met dank aan Kleibeuker

Irene Schouten pakte op De Vechtsebanen in Utrecht voor de derde keer op rij de nationale marathontitel. Maar wel met dank aan ploeggenote Carien Kleibeuker. De geboren Rotterdamse beukte een groot deel van de koers op kop en bewaakte de wedstrijd als Schouten voorin zat. Die bekroonde het werk met een winnende sprint, waarin ze Lisa van der Geest en Emma Engbers klopte.

Foto : Neeke Smit

"Dat werk van Carien is onbetaalbaar", erkende Irene Schouten (25). "Deze titel heb ik voor een heel belangrijk deel aan haar te danken. We vormen in de wedstrijden gewoon een sterk koppel. Ze kan in haar eentje zó hard rijden, ik weet dat ze elk gat weer kan dichtrijden. En deze kopgroep van tien was voor haar helemaal ideaal. Ze had prima overzicht en kon alles goed doen om mij te lanceren in de finale."

Het startschot had amper geklonken of Kleibeuker nestelde zich aan kop. Na dertig van de honderd ronden leek de eerste schifting een feit. Alle grote kanonnen zaten voorin, maar het peloton gaf zich nog niet gewonnen. Halverwege de wedstrijd reden onder aanvoering van Lisa van der Geest, Elma de Vries en Schouten zes dames weg. Dit zestal werd in de ronden die volgden verdubbeld. Uiteindelijk bleef een tiental over, dat met nog een kwart wedstrijd te gaan een ronde pakte. Daar zaten verder ook Anne Tauber, Janneke Ensing, Roza Blokker, Rixt Meijer, Jade van der Molen, Emma Engbers, Corina Strikwerda en Kleibeuker bij.

Voorspelbaar
De finale die volgde, was redelijk voorspelbaar. Kleibeuker riep elke vluchter tot de orde, waarna Schouten met een prima sprint de titel binnensleepte. Van der Geest en Engbers waren in dat scenario de logische nummers twee en drie. In de ogen van Van der Geest – vorig jaar al goed voor het brons – was dat het hoogst haalbare nadat ze was geconfronteerd met zowel Kleibeuker als Schouten. "Die twee in één kopgroep, dan weet je dat het gewoon klaar is. Alleen tegen twee supersterke meiden, dan schiet er bij mij ook even door m'n hoofd: 'shit, hoe kan dit gebeuren?' Dan moet je er gewoon het beste van maken, en dat beste was vandaag een tweede plek."

Dat Kleibeuker de wedstrijd maakte vond ze normaal. "Er moet een beetje hardheid in de koers zijn. Het is alleen jammer dat ik de enige was die gas gaf. Ik denk dat er meer rijdsters in het peloton zijn die een wedstrijd hard kunnen maken, maar het niet durven. In ieder geval niet op dit moment"

Knop om
Of ze moeite had gehad om na het mislukte olympisch kwalificatietoernooi (OKT) de knop om te zetten, reageerde Kleibeuker nuchter: "Wat er op het OKT is gebeurd, valt niet meer recht te zetten. Natuurlijk baalde ik, maar als je dan hier aan de start staat gaat de knop om. En dan geeft de winst van Irene uiteindelijk een prettig gevoel."

Schouten stond daar hetzelfde in. Ook zij beleefde geen succesvol OKT, maar liet dat haar titelstrijd niet beïnvloeden. "Ik wist dat het met de vorm wel goed zat, dat telde. En ik bekijk de zaken positief: nu kan ik me op de Spelen volledig richten op de massastart zonder de afleiding van andere afstanden." Maar een beetje afleiding zocht ze na dat OKT wel. Lachend: "Ik ben wel even met mijn vriendinnen Amsterdam ingegaan. Maar niet gedronken en op tijd naar huis. Wat op tijd is? Uurtje of één."

De Andijkse beloonde zichzelf met haar derde nationale titel op rij, eenzelfde prestatie als die eerder werd geleverd door Gretha Smit. "Dan sta ik in ieder geval in een mooi rijtje."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan