Tickets
Shop
Nieuws 16 jan 2018

De marathon van Team Mastermind: 'Focus meteen op podium van volgende wedstrijd'

In de rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. Deze week spraken we met Nicky van Leeuwen (23) over de elfde KPN Marathon Cup in Alkmaar.

Team: Mastermind
Rijders: Emma Engbers, Jessica Merkens, Nicky van Leeuwen en Denise van der Hulst
Wedstrijd: KPN Marathon Cup 11 Alkmaar
Uitslag: 2e (Emma), 52e (Jessica), 56e (Nicky)
Instagram:
@mastermindladies
Twitter: @teammastermind
Facebook:
 Team Mastermind

Nicky, hoe ging de marathon van afgelopen weekend?
"Eigenlijk heel goed. Het doel is altijd om als team een mooie wedstrijd neer te zetten. Emma was op een gegeven moment weg met een kopgroepje van vier en die wisten ze mooi rond te krijgen. Jammer genoeg viel Denise. Daarna kwam er een tweede kopgroep en toen was het aan Jessica en mij de taak om te zorgen dat die niet rond ging. Samen hebben wij mooi het tempo erin kunnen houden. Emma werd tweede, net jammer dat ze geen eerste was, maar ook heel mooi. Én het is een mooi cadeautje dat we inlopen op het klassement. Dit was een goede wedstrijd voor ons als team."

Hoe ziet de perfecte Mastermindkoers eruit?
"Het mooiste is om vanuit een aanval te winnen. Dus met een kopgroep rondgaan en daar met minimaal twee van onze ploeg inzitten, en het op die manier uitspelen. Dat er een aanvalt en vooruit blijft, of dat degene in de achterliggende groep 'm afmaakt. Eigenlijk precies hoe dat afgelopen weekend ging bij de mannen van Okay Fashion & Jeans."

Is er een verschil, bij de mannen en vrouwen?
"Ik zie heel vaak dat er bij de dames soms wat minder verstandig wordt gereden. Dan is er bijvoorbeeld een kopgroep weg en dan komt er iemand hard op kop rijden van het peloton, die vervolgens het hele peloton meeneemt. Dan kan je beter zeggen: focus je en probeer te springen! Dan heb je er voor jezelf ook nog wat aan. Nu rijd je een heel peloton naar de kopgroep en verspil je je eigen energie. Dan sta je weer op nul. Dat is wat me bij de vrouwen opvalt. Dat je soms denkt: waarom gebeurt dit? Maar je ziet ook al een hele vooruitgang met vorig jaar."

Emma Engbers

Wat zie je als jouw eigen rol binnen de ploeg?
"Ik denk dat ik wel altijd overal het positieve van inzie. We hebben aan het begin van het seizoen natuurlijk gehad dat Emma heel vaak vierde werd, en nu ook weer nét geen eerste. Ik zie dan wel het positieve ervan in: hoe dichtbij we zijn en hoe constant we rijden. Het hele team is eigenlijk positief, we vullen elkaar heel goed aan. Als iemand baalt, balen we met z'n allen, maar de focus gaat meteen op het podium van de volgende wedstrijd."

En wat zijn de sterkste punten van je collega's?
"Emma is mentaal en fysiek ontzettend sterk. Zij is in de wedstrijd heel scherp en zit overal bij. Denise is onze regiorijdster. Het is gaaf om te zien hoe snel ze alles oppakt, ze leert heel snel. Als je haar een groen nummer (van de Topdivisie, red.) zou geven, zou het totaal niet opvallen, ze hoort er gewoon bij. Dat is heel knap. Jessica is altijd positief en traint ontzettend hard. In de training probeert ze altijd tot het gaatje te gaan, dat is voor ons natuurlijk ook heel goed. Ze kan in de wedstrijd onwijs diep gaan, zoals afgelopen zaterdag bijvoorbeeld: op kop rijden om het tempo erin te houden, die gaat maar door."

Denise van der Hulst

Je schaatste hiervoor bij Team Palet Schilderwerken, wat is het grootste verschil met je nieuwe ploeg?
"Ik denk dat ik nu een vrije rol heb. Vorig jaar was ik degene die de sprinttrein als eerste aantrok en me daardoor als eerste opofferde. In principe hebben we bij Mastermind geen vaste kopvrouw. Natuurlijk komt de focus meer op Emma te staan omdat die mooi in het klassement staat. Dan offeren we ons graag op om haar een mooie eindklassering te geven, maar ik kan in deze ploeg veel eerder voor mijn eigen kansen gaan. Als je een knechtende rol heb gaat het vaak wel goed, maar als je hem moet afmaken komt er meer druk bij te liggen."

Zie je de rol als afmaker van de koers voor jezelf in het verschiet liggen?
"Zeker. Dit is mijn derde volle jaar in de marathon en elk jaar leer ik bij. Het is zeker mijn doel om op het hoogste treetje te staan."

Wat zijn jullie kansen op natuurijs?
"We gaan ons laten zien! Dit jaar ben ik zelf veel meer duurritten gaan doen, dat zal denk ik wel positief gaan uitwerken op het natuurijs. Ik hoop een stuk sterker te zijn dan vorig jaar. Mijn doel is dan ook om de 200 kilometer uit te rijden. Dan ben je vaak een van de weinigen, dus dan komen de kansen op top drie ook dichterbij.

Je ziet op kunstijs dat Emma supergoed rijdt en kansen pakt, waarmee de kans op een overwinning ook steeds dichterbij komt. Op natuurijs is het toch altijd de vraag hoe het uitpakt. Ik moet zeggen dat ik veel vertrouwen heb in Jessica. Vorig jaar zat zij natuurlijk in de kopgroep tijdens het open Nederlands kampioenschap (ONK) en toen werd ze uiteindelijk vierde. Dat is de meest ondankbare plek, dus ze zal zeker op een podiumplek uit zijn. Als ik zag hoe ze afgelopen week in Biddinghuizen reed en hoe makkelijk ze fietst tijdens de training afgelopen weekend zit het wel goed, ha!"

Jessica Merkens

Zin in dus?
"Ik zat laatst foto's terug te kijken van vorig jaar en je ziet niemand lachen, laat ik het daarop houden, ha! Vorig jaar was het op het zeeijs in Luleå wel heel gaaf met sneeuw en hagel. Dat je je skibril moest schoonmaken omdat er ijs op bleef zitten. Dat was een hele ervaring."

Tot slot: hoe zou jij Team Mastermind omschrijven?
"Je hoort vaak dat mensen zeggen: 'wat gaaf dat dat kleine ploegje zo goed rijdt'. Het is een mooi compliment dat ze ons zien, en ik denk dat we ondertussen zo klein niet meer zijn. We zijn een positieve ploeg, zonder een extreem groot budget en we werken er allemaal naast. Dan vind ik dat wij best mooie resultaten neerzetten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan