Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2018

De marathon van ITBB/Tjas: 'Ontzettend trots op wat we al hebben bereikt'

In de rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. Deze week spraken we met Beloftenrijder Guido van Gelder (26) over de twaalfde marathon cup in Groningen.

Foto : neeke wassenbergh

Team: ITBB/Tjas
Rijders: Michael Groot, Floran Bathoorn, Erik van de Worp, Guido van Gelder
Wedstrijd:  KPN Marathon Cup 12-Bouwselect Marathon Groningen
Uitslag: 39e (Floran), 47e (Guido), 51e (Michael) 
Facebook: Team ITBB/Tjas

Vertel, hoe ging jullie wedstrijd?
“Nou, de ploegleiders waren niet heel tevreden. We hadden een strijdplan maar dat mislukte een beetje. Michael zat bijna in de beslissende kopgroep, maar hij kwam achter de verkeerde te zitten en heeft toen lang tussen het peloton en de kopgroep gezwommen. Dat was wel jammer. Erik is pas geopereerd aan zijn schenen, hij reed vorige week in Alkmaar voor het eerst weer mee en reed toen wel meteen uit. In Groningen ging het net te hard. En Floran was in Heerenveen heel goed, werd daar tweede. Hij was alleen deze week ziek. Hij reed goed aanvallend maar dat kostte teveel energie, dus hij is wat achteraan geëindigd. Ikzelf was in Alkmaar verrassend goed, dus ik dacht dat komt helemaal goed. Had dit keer heel veel vrienden en familie langs de kant staan, ze kwamen voor het eerst kijken bij een wedstrijd van mij. Ik schaats namelijk nog niet zo lang, ben zes jaar geleden op mijn twintigste begonnen. Toen kon ik nog niet eens pootje over! Ik wilde daarom zo graag wat laten zien maar ik was teveel met andere dingen bezig, had er meer van gehoopt.”

Dus je bent eigenlijk de nieuwe Jouke Hoogeveen?
“Is hij ook zo laat begonnen met schaatsen dan? Dat wist ik niet. Nou, dat is dan wel een voorbeeld voor mij. Ik vind Jouke echt een fantastische rijder om naar te kijken. Ik werk nu wel 36 uur in de week, dat is best pittig in combinatie met trainen en alles regelen voor de ploeg. Maar wie weet!”

Het is jullie allereerste seizoen als marathonschaatsers bij elkaar, hoe bevalt het?
“Het bevalt zeker goed! Voor sommigen is het hun debuutjaar. We reden eerst alleen maar achteraan, maar de laatste wedstrijden gaat het hartstikke goed, kunnen we echt meedoen met de wedstrijd. We hebben de ploeg vanuit niks opgebouwd en dachten, we zien wel wat het wordt. Vervolgens werden we elke wedstrijd wel beter, dus dat is wel erg leuk.

Qua organisatie moet iedereen zijn steentje bijdragen, we hebben niet echt een management die alle randzaken regelt. Dat doen we zelf allemaal een beetje, lekker studentikoos. Onze verzorger Letteke heeft het hele evenement in Groningen georganiseerd, toegangskaarten, banners en promotie. Het is super dat mensen dat vrijwillig voor ons willen doen.”

Foto : neeke wassenbergh

Hoe is idee ontstaan om vanuit de studentenvereniging Tjas een marathonteam te maken?
“Vorig jaar reden er veel individuele rijders van Tjas rond. Dit jaar kwam ik ook in het B peloton en toen dacht ik, daar moet gewoon iets voor geregeld worden zodat marathonrijders die student zijn een ploeg hebben. Het was best lastig sponsoren te vinden, tot ik een baan kreeg bij ITBB. Die wilde het hele kleding verhaal wel sponseren en toen hadden we ineens een ploeg. Daarna volgde de rest van de sponsoren al snel.”

Wat willen jullie bereiken dit seizoen?
“Je moet altijd naar meer streven, maar persoonlijk ben ik eigenlijk al ontzettend trots op wat we al hebben bereikt. Ik had nooit gedacht dat we nu al op het podium zouden staan of met twee man in de kopgroep, zoals vorige week in Alkmaar. Het seizoen is eigenlijk al geslaagd. Volgend jaar willen we nog meer in de punten rijden, meteen vanaf het begin. En nog meer podiumplekken natuurlijk!”

Wie is jullie voorbeeld?
“Dat is echt SKITS. Hoe die studentenvereniging het hele marathonschaatsen hebben neergezet is echt knap. Ze hebben een apart marathon bestuur en ploegen bij de topdivisie, beloften en regionaal. Dat is onze stip op de horizon waar wij naartoe willen werken. We hopen dat marathon meer en meer gaat leven bij Tjas.”

Zijn er nu meer mensen bij Tjas die marathonschaatsen door jullie?
“Poeh, dat hopen we natuurlijk wel. Ik ben al met het nieuwe bestuur van Tjas in gesprek geweest over volgend jaar. Dat is met studentenverenigingen wat lastig, die hebben elk jaar een nieuw bestuur. In dit geval kreeg het huidige bestuur dit hele marathon verhaal in hun schoot geworpen, daar hadden ze helemaal niet op gerekend. Ineens was er een ploeg! Ik ben er nu flink mee bezig om het nieuwe bestuur alvast alle informatie te geven, hoe het allemaal werkt, zodat we kunnen uitbouwen. We gaan volgend jaar gewoon door met deze ploeg en we hopen een commissie op te zetten die alle randzaken kan regelen zoals sponsoren, kleding en de Weissensee. Of we ook een damesploeg willen opzetten? Daar staat Tjas natuurlijk voor open alleen zijn er op het moment volgens mij geen dames die echt een ploeg zoeken. Hilde Marije Dijkstra heeft al een mooie ploeg (iM Farming) die ze ook samen met de andere dames zelf opgericht heeft wat erg knap is! En mijn vriendin Vera Otten zit natuurlijk ook al bij een hele mooie ploeg (Team Speelman-Haak).”

Trainen jullie met elkaar?
“We trainen zo’n drie keer per week met elkaar in Groningen en rijden op woensdag trainingsmarathons. Dat is ook wel uniek, volgens mij zie je dat niet zo heel veel bij de B rijders, doordat veel jongens verspreid wonen door het land en elkaar dan alleen op zaterdag zien. Als het allemaal mee zit zien wij elkaar vier keer in de week.”

Wat zijn de grootste kwaliteiten van je teamgenoten?
“Doordat wij met zijn vieren deze commitment zijn aangegaan willen we ook echt voor elkaar rijden. We hebben niet echt een kopman en de saamhorigheid is wel sterk. Michael is onze sprinter, maar ik denk dat we het over het algemeen meer van de kopgroepen moeten hebben dan van een massasprint.”

Gaan jullie naar de Weissensee?
“Alleen Michael en ik gaan, de rest nog niet. We waren allang blij dat we het team op touw konden zetten, hadden nog geen budget om met zijn vieren naar de Weissensee te gaan. Dat hopen we volgend jaar met sponsoren te kunnen regelen. Ik ben vorig jaar als vrijwilliger meegegaan, heb de hele boel opgebouwd in het logistieke team. Ik was toen nog C rijder en de enige vrijwilliger die ook wedstrijden schaatste. Ik weet dus wel een beetje hoe het allemaal gaat, maar de wedstrijden worden een hele nieuwe ervaring. Michael heeft ook nog nooit zo’n wedstrijd gereden dus we gaan er helemaal blanco in!”

Foto : Neeke Smit

 
Volg alles wat er gebeurt op de Weissensee via schaatsen.nl/marathon


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan