Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2018

Bart Hoolwerf: 'Mooiste verjaardag ooit'

Als jochie van drie liep Bart Hoolwerf al rond op de Weissensee. Op zijn twintigste verjaardag verraste hij op hetzelfde meer vriend en vijand, maar vooral zichzelf met de Nederlandse titel op natuurijs. In een chaotische sprint bleef het talent uit Eemdijk zijn broer Evert voor. Ploeggenoot Crispijn Ariëns eindigde als derde. "Dit is absoluut de mooiste verjaardag ooit", jubelde de jongste Hoolwerf.

Foto : Neeke Smit

Ze droomden er vroeger van. Spraken erover. Fantaseerden. Samen sprinten om de winst. Bart Hoolwerf versus Evert Hoolwerf. "Het gaat een keer gebeuren", wisten ze zeker. En het gebeurde. Op de Weissensee, in de finale van het KPN ONK. En waar je in zo'n geval op voorhand zou denken aan de toch al wat ervaren Evert als bovenliggende partij in zo’n geval, was het juist zijn jongere broertje die de winst pakte.

Een titel op je twintigste, dat ging er bij Bart nauwelijks in. "Ik kan het amper geloven. Mijn eerste jaar als A-rijder. Vorig jaar kon ik 'm niet eens uitrijden en nu win ik 'm, ongelooflijk." Hij gaat bovendien ook nog eens de boeken in als de één na jongste winnaar ooit in de historie van dat ONK. De jongste blijft nog altijd Erik Hulzebosch, die destijds 19 jaar was.

Gemengde gevoelens
Evert Hoolwerf bekeek het feest rond zijn broertje met gemengde gevoelens. "Aan de ene kant mooi, aan de andere kant win ik 'm natuurlijk liever zelf. Maar als het dan toch een ander moet zijn, dan maar hij." En misschien had Evert zelf ook wel een beetje de hand in het succes van zijn broertje. "Voor de wedstrijd heb ik hem nog een tip gegeven. Hij moest de sprint aantrekken voor een ander. 'Doe het zelf', zei ik. Hij is sterk zat, helemaal op dit ijs. Of ik achteraf spijt heb van die tip? Ach ja, dat gebeurt."

Foto : Neeke Smit

De finale, compleet met alle perikelen tussen de mannen van Royal A-ware en AB Vakwerk, was verreweg het meest spectaculaire deel van de koers. Er werd in honderd kilometer wel doorgereden, er waren vluchtpogingen, maar het was nooit heel serieus. Eigenlijk lag al heel vroeg in de koers een massasprint op de loer. Die bleek uiteindelijk onafwendbaar.

Voor Bart was dat goed nieuws. "De eerste negentig kilometer kwam ik goed door. Daarna was eigenlijk de afspraak dat ik de sprint zou aantrekken voor Crispijn Ariëns, maar nadat ik werd aangetikt raakte ik Ariëns kwijt. Daarop besloot ik maar zelf te rijden en dat ging geweldig. Ik verbaasde mezelf, kwam steeds dichterbij en op een gegeven moment dacht ik 'ik ga 'm pakken'. En dan sta ik hier met die titel. Onwijs."

Grote namen
Hoolwerf werd nog eens in de armen gesloten door zijn ploeggenoten, schreeuwde het nog eens uit van vreugde. "Who is the fucking champ?" Na het criterium eerder in de week won hij nu dus ook het KPN ONK. "Ik verbaas mezelf hier gigantisch, met alles. Hier reden grote namen. Arjan Stroetinga, Gary Hekman, Crispijn Ariëns, mijn broer. Mannen waarvoor ik vroeger langs de ijsbaan stond. En nu ga ik ze als 20-jarig jochie allemaal voorbij. Ik kan het nog steeds niet geloven."

Hoolwerf gedijt duidelijk in de ploeg waar hij dit seizoen debuteert als A-rijder. "Hiervoor ben ik marathonschaatser geworden. Hiervoor ben ik ook naar deze ploeg gegaan. Natuurlijk, ik kon al schaatsen toen ik bij Okay Fashion & Jeans/Interfarms kwam, maar ik ben echt heel veel beter geworden door het werken met deze jongens. Die hebben zoveel snelheid, zoveel koersinzicht, zijn zo sterk en de sfeer is zó goed. Ze willen me allemaal helpen, leren me van alles. Ik voelde me dit seizoen met de week sterker worden. Maar dat dit gebeurt, nee, dat had ik ook niet verwacht."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan