Het publiek stond op de banken voor Marcel van Ham in de finale van de elfde KPN Marathon Cup in Alkmaar. Op het ijs van De Meent leek hij op weg naar een prachtige zege op zijn thuisbaan, maar in de laatste ronde ging die droom in rook op. Van Ham zag wel hoe zijn ploeggenoot Crispijn Ariëns zegevierde, voor Johan Knol. Van Ham moest genoegen nemen met de derde plaats, maar baalde geenszins.

Het peloton dat aan de start stond, mag dan met slechts 39 man misschien één van de kleinste ooit geweest zijn, de wedstrijd in Alkmaar was er niet minder om. Sterker, het was spektakel van begin tot einde. Er was eigenlijk nooit een moment waarop de koers stilviel.

"Volgens mij liggen er twintig man ziek op bed. Wij hadden ook twee zieken", vertelt Ariëns na afloop. "Aan de ene kant maakt dat het makkelijker want het is overzichtelijk maar aan de andere kant weet je dat je niet kan gokken op andere mensen. Je moet zelf zorgen dat je erbij zit, want er is niemand die dat gaatje voor jou dicht rijdt. Het was een hele mooie wedstrijd, in ieder geval spannend tot aan de finish."

Voorsprong
Achttien koplopers pakten een ronde, daaruit Ariëns, Van Ham en Knol die nog een tweede ronde voorsprong pakten, en vervolgens nog het kwartet Gary Hekman, Evert Hoolwerf, Mats Stoltenborg en Leander van der Geest dat ronde na ronde ook op jacht ging naar die tweede ronde. Dat kwartet redde het niet, waardoor het drietal koplopers in de finale de verdeling van de podiumplaatsen mocht bepalen.

Foto : Neeke Smit

"We hebben met heel de ploeg alles op alles gezet om vooruit te blijven", zegt Ariëns. "De finale was ideaal, dan ben je met twee tegen één. Je weet als Marcel doet wat hij moet doen, namelijk aanvallen, dan moet Johan wel rijden." Van Ham had lang de beste papieren, maar een aanval van Knol werd hem fataal. "Het was toch tweede of derde, die kans wilde ik wel pakken", stelde Knol, voor het uiteindelijk dus plaats twee werd.

Knol zette daarmee een streep door de winstkansen van Van Ham. De Alkmaarder was heel dicht bij de overwinning. "Zo dichtbij ben ik eigenlijk nooit geweest", vertelde hij. "Maar ik was eigenlijk al helemaal kapot. We hebben in de koers al zó hard gereden, onvoorstelbaar. En dat Johan Knol gaat rijden, begrijp ik best. Ik kon het niet meer houden, maar dan is wel weer geweldig dat Crispijn wint."

Spetterende koers
Balen deed Van Ham niet, maakte hij duidelijk. "Absoluut niet. Ik ben alleen maar trots. We hebben met Okay Fashion & Jeans echt een spetterende koers op het ijs gebracht. Crispijn, Sjoerd (den Hertog), iedereen heeft keihard gereden en bergen werk verzet. En dat ik daarin derde mag worden, is prima. Ik heb een geweldig afscheid van De Meent gekregen."

"Ik denk dat Marcel geen betere wedstrijd had kunnen rijden. Ja, hij had hier kunnen winnen. Maar om op je thuisbaan zo'n kans te krijgen, is natuurlijk mooi", besluit Ariëns.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 16 jan 2018 om 22:25