Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2018

An eist opheldering over uitsluiting Spelen bij IOC

Viktor An heeft in een open brief opheldering gevraagd aan IOC-voorzitter Thomas Bach over zijn uitsluiting voor de Olympische Spelen van PyeongChang volgende maand. De Russische shorttracker noemt het in de door de Russische schaatsbond gepubliceerde brief onbegrijpelijk dat er geen concrete redenen zijn die aangeven waarom hij niet welkom is.

Foto : Soenar Chamid

An kreeg maandag te horen dat hij niet welkom is op de Winterspelen van 2018. "Twee weken voor het begin van de Spelen kwam ik er achter dat de olympische beweging mij niet langer als atleet beschouwt die deel uitmaakt van de Spelen en wel zonder enige verklaring", schrijft hij. "Ik heb de criteria die de commissie heeft gehanteerd voor deze beslissing grondig doorgenomen. Ik kan in alle eerlijkheid verklaren dat ik niets heb gedaan dat het rechtvaardigt om me toe te voegen aan de lijst met atleten die zijn uitgesloten voor de Olympische Spelen."

De shorttracker won in Turijn 2006 drie keer goud en eenmaal brons namens Zuid-Korea. Met Rusland won Ahn bij Sotsji 2014 goud op de 500 meter, 1000 meter en op de aflossing. "Tijdens mijn hele carrière heb ik nooit een reden gegeven om te twijfelen aan mijn eerlijkheid en integriteit, zeker als het gaat om mijn overwinningen die ik heb bereikt met niets anders dan mijn kracht en toewijding."

"Eerlijk gezegd dacht ik dat door te voldoen aan alle criteria een 'schone' atleet het recht heeft om deel te nemen aan de Olympische Spelen", gaat An verder. "Ik hoop dat het IOC alsnog de reden geeft voor mijn uitsluiting, zodat ik mijn eer kan verdedigen."

Lees de volledige brief hier

Relay 
Omdat er bij de heren maar drie shorttrackers (Semen Elistratov, Pavel Sitnikov en Alexander Shulginov) voor Rusland naar de Spelen mogen, ziet de Russische schaatsbond af van de olympische relay bij de heren. "Er zijn vier sporters nodig voor de relay. Wij mogen op dit moment maar drie shorttrackers afvaardigen en dat is te weinig", aldus Alexei Kravtsov, voorzitter van de Russische bond.

De olympische relayploeg van Sotsji, bestaande uit An, Elistratov, Vladimir Grigoriev en Ruslan Zaharov, ging er vier jaar geleden in eigen land nog met het relaygoud vandoor. Door hun afwezigheid in Zuid-Korea heeft de Nederlandse herenploeg een geduchte concurrent minder.

Bij de dames komen wel vier shorttracksters in actie: Sofia Provirnova, Ekaterina Efremenkovea, Ekaterina Konstantinova en Emina Maligisch. 

Langebaan
Het Russische Olympisch Comité heeft de namen bekend gemaakt van 169 sporters die naar de Spelen zullen gaan. Daaronder dus zeven shorttrackers, en slechts vier langebaanschaatsers: Natalia Voronina, Angelina Golikova, Olga Graf en Sergei Trofimov mogen in Gangneung het ijs op.

Meer lezen over de Winterspelen? Klik dan hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan