Tickets
Shop
Nieuws 19 feb 2018

Verbij: 'Als iemand hem dan wint, ben ik blij dat het Lorentzen is'

Waar het gehele podium vier jaar geleden nog oranje kleurde na de olympische 500 meter in Sotsji is er in Gangneung geen medaille bij voor de Nederlandse ploeg. Op de hoogste trede stapte de Noor Håvard Lorentzen, die met een nieuw olympisch record van 34,41 de titel pakte.

Foto : Soenar Chamid

Naast Lorentzen op het podium stonden de Koreaan Min Kyu Cha en de Chinees Tinguy Gao. Ronald Mulder, Kai Verbij en Jan Smeekens eindigden respectievelijk op plaats zeven, negen en tien.

"Dat is toch een klap in je gezicht", begint Kai Verbij, die in 34.90 bijna een halve seconde achter Lorentzen finishte. Voor de sprinter van Team Plantina was het de eerste wedstrijd sinds hij tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in december een liesblessure opliep. "Je weet gewoon niet wat je kan. Mijn opening was heel goed en daar ben ik heel blij mee. Daar was ik het meest onzeker over. Mijn rondje was niet goed. Het is zonde dat je op zo'n moment als dit niet een race als op het OKT kan laten zien. Ik heb te weinig wedstrijdritme gehad. Misschien heb ik ook wel iets te voorzichtig gereden. Ik denk niet dat iemand me echt iets kwalijk kan nemen."

Geen garantie
Het olympisch record werd in de races voor die van Verbij twee keer aangescherpt. Eerst door Cha naar 34,42, toen door Lorentzen naar 34,41. Of hij schrok van die tijden? "Niet echt. Eigenlijk zijn dat soort ritten wel goed voor mij. De spanning neemt namelijk een beetje af en die ritten motiveren mij wel. Ik dacht wel; wow, snelle tijden, maar je gaat niet denken dat het jou niet gaat lukken.

"Ik denk dat niemand had gedacht dat Lorentzen zo hard zou rijden, en Cha al helemaal niet. Ze waren vandaag veruit de beste. Dat is sprinten; je hebt geen garantie op succes. Dat maakt het ook zo spannend en leuk natuurlijk. Voor de kijkers dan, want voor ons is het wat minder leuk", grapt Verbij, die het in de afgelopen trainingen al was opgevallen dat Lorentzen goed schaatste. 

"Als iemand hem dan wint, ben ik blij dat het Lorentzen is. Het is een goede kerel en ik denk dat het voor het Noorse schaatsen ook wel goed is. Het is heel knap wat die mannen hier gedaan hebben." Vrijdag staat voor Verbij ook nog de 1000 meter op het programma, waar onder meer Lorentzen als een van de topfavorieten zal aantreden. "Ik moet snel de knop omzetten en me richten op die afstand. Ik moet op scherp staan, want met zo'n rondje als vandaag kom ik er niet. Die Noren en Koreanen waren echt heel erg goed."

Foto : Soenar Chamid

Mulder maakt foutjes
"Om een olympische medaille te halen op de 500 meter moet je een foutloze rit neerzetten, en die reed ik niet vandaag", vertelt een teleurgestelde Ronald Mulder, die in Sotsji nog het brons op de kortste sprintafstand pakte. In een tijd van 34,83 kwam hij daar op plaatst zeven nu niet in de buurt. "Ik maakte twee of drie foutjes. Het was te rommelig voor een medaille."

In rit zestien trof Mulder de latere winnaar uit Noorwegen, die hij met een opening van van 9,5 op de eerste 100 meter voorbleef. "Ik was goed weg, maar voelde wel dat ik mijn winst op het eerste deel pakte, want het tweede deel van de 100 meter was ik iets van mijn timing af. Dat probeerde ik in de eerste bocht te herstellen, maar dat werkte averechts. Ik weet hoe ik moet winnen, maar dat heb ik hier helaas niet laten zien. Ik was te veel aan het haasten en jagen. Heel frustrerend."

Geen magische rit voor Smeekens
Voor Jan Smeekens, die een jaar geleden in dezelfde ijshal de wereldtitel op de 500 meter binnenhaalde is de teleurstelling eveneens groot. "Ik wilde op het podium eindigen en ik wist dat daarvoor een magische rit nodig was. Ik heb het in me, maar het kwam er niet uit."

"Ik reed niet heel goed, maar ook niet heel slecht", vervolgt hij. "Maar met een gemiddelde race ga je het hier gewoon niet redden. Ik wist meteen dat mijn tijd van 34,93 niet voldoende zou zijn voor een plak. Dat stemt me verdrietig." Een dag voor zijn olympische race dook Smeekens zondag tijdens een training in de Gangneung Oval nog pijnlijk de kussens in. "Of dat van invloed is geweest? Dat denk ik wel. Het was een soort kleine aanrijding met de auto. Je probeert het weg te stoppen, maar ideaal is anders. Je wordt er zeker niet beter van." Als excuus voor de tegenvallende prestatie van vandaag wil hij zijn val echter niet gebruiken. "De klok liegt niet. Je weet dat het vandaag moet gebeuren en uiteindelijk liep het gewoon niet. Ik was niet goed genoeg."

Foto : Soenar Chamid


Lees alles over de olympische spelen hier terug.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan